Naar jaarlijkse gewoonte maakte ultratop een jaarlijst op. Deze kan je terugvinden op www.ultratop.be maar ook een jaaranalyse. Wij mogen deze gebruiken waarvoor onze dank aan schrijver Sam Jaspers.

TSUNAMI, CRAZY FROG, SCHNAPPI! RECORD AANTAL LOCALE PRODUCTIES! RECORD VOOR STASH!

Goud, laat staan platina, werd in 2005 nog nauwelijks uitgereikt aan singles. Zakte het aantal vorig jaar al dramatisch naar slechts een vierde van de top 100, nu komen we amper bij een tiental singles uit. Niettegenstaande werd de top 2 van het jaar wel veelvoudig platina.

Artiesten Voor Tsunami 12-12 scoorden een gigantische hit in het begin van het jaar en legden de lat meteen ontzettend hoog voor alle volgende hits. Zo hebben we voor het derde jaar op rij een nummer 1 van eigen bodem in de jaarlijst. Er staan vijf locale singles in de top 10. In 2001 slaagde alleen Xandee daarin, terwijl het jaar voordien een recordjaar was met zeven locale singles in de top 10. In de hele top 100 tellen we trouwens 41 Belgische singles, wat nog vijf meer is dan vorig jaar en zo een absoluut record wordt. Vorig jaar was een topjaar door de lading eurosongsingles die de charts overspoelden. Uiteraard waren die hits er dit jaar niet, met uitzondering van winnares Helena Paparizou, maar het verlies werd ruimschoots opgevangen door de opmars van de Idool- en Star Academy-artiesten. De single van Star Academy stond vier weken op 1 en prijkt op 6 in de jaarlijst. Finalisten Katerine en Pim scoorden dikke hits, net als de Idolen Sandrine, Wouter, Joeri Fransen, Laura en gevestigde waarden Natalia en Brahim. Naast de Tsunami-single en ‘Fame’ van Star Academy, was Joeri Fransen de enige Vlaming die de top van de charts behaalde. De relatief lage positie in de jaarlijst komt voort uit het feit dat de single al eind 2004 op 1 stond en zijn verkopen over twee jaar verdeeld ziet. Met drie locale nummer 1-hits blijven we op het niveau van vorig jaar.

Het zijn nog steeds Milk Inc., Lasgo, Sylver en hun soloprojecten die het mooie weer maakten wat dansmuziek betreft, maar echt potten breken ze niet meer. Na de doorbraak van Leki in 2004, traden er meer R&B-artiesten op de voorgrond. Sandrine en Hadise wisten het meest te bekoren, maar ook Brahim vond de weg naar de charts terug. ‘Sadness’ van Stash stond al in 2004 hoog genoteerd, maar eindigt nu nog eens op 7 in de jaarlijst. De single bleef steken op nummer 2, maar brak het record van de langst genoteerde single in de Ultratop 50. Dat record stond al sinds begin 1996 op naam van ‘Missing’ van Everything But The Girl. Stash deed er met zijn 33 weken nog twee bij. Benieuwd of het record weer tien jaar standhoudt. Naast Stash vinden we ook Zornik voor het eerst terug in de jaarlijst van de singles. Het was echter met een dansversie dat ze hun eerste grote hit scoorden.

Ook Nederlandstalige hits van Vlaamse oorsprong waren er beduidend meer in 2005. Vorig jaar steeg dat aantal weer voorzichtig boven de tien, maar nu klimt het zelfs tot 15. Naar goede gewoonte hielpen Clouseau, K3, Gene Thomas en Spring mee aan dit aantal, maar ook de gigantische doorbraak van Laura Lynn sloeg iedereen met verstomming. Daarnaast scoorde Stijn Meuris, tien jaar nadat hij met Noordkaap op 22 piekte met ‘Ik hou van u’, met Monza nog eens opnieuw met een nieuwe versie van het nummer. Deze keer werd het zelfs een top 10-hit.

Laura Lynn bewees dit jaar dat er een enorme behoefte aan schlagermuziek was, maar eigenlijk had het succes van Frans Bauer dat de jaren voordien ook al aangetoond. Dit jaar brak ook hij echter volledig door met twee top 10-hits. Nederlandse nummer 1-hits waren er niet, maar hits voor Anouk en de Jeugd Van Tegenwoordig wel.

Een superhit als ‘Obsésion’ van Aventura was er niet, maar een gebrek aan zomerhits evenmin. De grootste was voor Belle Perez die met ‘Que viva la vida’ de grootste hit uit haar carrière scoorde. Andere zomerklanken waren er van Papi Sanchez en Paul Cless.

Terwijl we al een tijdje met Vlaamse novelty acts als Dynamite worden geconfronteerd, werd het hitjaar 2005 heel sterk gedomineerd door het genre. Crazy Frog eindigt op 2 in de jaarlijst en stond met ‘Axel F’ met zijn twaalf weken ook het langst op nummer 1. De Duitse versie van ‘Schnappi’ stond acht weken op 1 en is goed voor de derde plaats in het jaaroverzicht. Ook Akon eindigt in de top 10, terwijl de Nederlandstalige Schnappi en Dynamite een plaats in de top 100 konden bemachtigen.

Pussycat Dolls waren de opvallendste nieuwe naam aan het popfirmament. Met hits voor Sugababes, Robbie Williams, Gwen Stefani, Christina Aguilera en Jennifer Lopez was het een beter gevuld popjaar dan in 2004. Shakira was terug en zorgde samen met de Spaanse superster Alejandro Sanz voor wat Latijns-Amerikaans temperament.

Echte comebacks waren er niet, hoewel Mariah Carey beter scoorde dan de jaren voordien, Madonna haar eerste nummer 1-hit in Ultratop behaalde en Stijn Meuris voor het eerst in negen jaar in de single top 50 stond.

Er was ook weer geen gebrek aan r&b/hip hop/rap in 2005. Ouwe getrouwen als 50 Cent, Will Smith, Black Eyed Peas, Destiny’s Child en Snoop Dogg, kregen gezelschap van jonge honden als Mario en Rihanna. Die laatste scoorde één van de grootste reggaeton-hits. Dat genre werd in heel wat landen een ware rage, maar kon bij ons nog niet echt zijn stempel op de charts drukken. Vorig jaar leek er een rage van Franstalige, hoofdzakelijk uit de r&b-hoek komende, hits op komst. Een trend is het echter niet geworden, want alleen Nâdiya kon nog met een tweede hit bekoren.

Minder Belgische, maar ook minder internationale dance acts verkochten veel singles. De Chemical Brothers waren een aangename uitzondering en Bob Sinclar scoorde een gigantische hit met ‘Love generation’. De single staat nog steeds op 1, maar is nu al goed voor een vijfde plaats in de jaarlijst.

Ook het aandeel van de rockartiesten ging er weer op achteruit. Alleen Linkin Park scoorde nog een echte hit. Starsailor had er net als Zornik een dansremix voor nodig, Moby valt niet echt onder de noemer rock en nieuwe sensatie James Blunt kan je evengoed in het popsegment plaatsen. Zijn ‘You’re beautiful’ stond vijf weken op 1, eindigt op 4 in de jaarlijst en was de opmerkelijkste doorbraak van het jaar.

Vorig jaar waren er voor het eerst sinds lang minder dan 40% nieuwe artiesten in de top 100. Nu blijven we rond de 40% schommelen.

Nog even zeggen dat veel van deze hitfeiten werden gebundeld in het meer dan 600 pagina’s dikke jubileumboek ‘Ultratop 1995 –2005’. Naast alle hits uit de Vlaamse en Waalse single top 100, album top 100 en airplay top 200, vind je er ook een handig overzicht van alle artiesten, alle nummer 1-hits, alle volledige jaarlijsten, allerlei records, titelindexen en foto’s met leuke tekstjes. Het is zowat overal verkrijgbaar.

Sam Jaspers
www.ultratop.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: