Er is natuurlijk ook een jaaranalyse van albums geschreven door Sam Jaspers van www.ultratop.be !

CLOUSEAU, NATALIA EN BELGISCHE ROCK TRIOMFEREN!
NORAH JONES DOET CROSSOVER-JAZZ BOOMEN!
MARCO BORSATO DOMINEERT DVD-CHART!

Voor de negende keer op rij zorgde een artiest van eigen bodem voor de best verkochte cd van het jaar. Daarmee is meteen de toon gezet, want de hele lijst krioelt van Vlaams talent. Na Helmut Lotti, K3 en Eurosong For Kids komt de eer deze keer Clouseau toe. Amper drie maanden na de release laat Clouseau alle andere albums met een behoorlijke afstand achter zich.

Vorig jaar noteerden we een recordaantal van 45 lokale albums in de top 100 van het jaar. Dit jaar vallen we terug tot 34%, wat echter nog steeds een topscore is. Het verlies valt trouwens bijna volledig te verklaren door het feit dat in 2004 cd’s voor het eerst in aparte charts voor full price en mid price werden gegoten. De hele top 7 van de mid price-chart is immers ook van eigen bodem. Het debuut van Natalia voert de lijst aan, terwijl alweer Clouseau het rijtje sluit. Als we beide lijsten zouden samenvoegen, zouden we zeker weer tot een verbluffend resultaat komen.

Maar terug over naar de gewone chart. Meteen valt op dat het kinderrepertoire in een negatieve spiraal zit. Vorig jaar ging haar marktaandeel er voor het eerst op achteruit en nu zet die tendens zich verder. K3 staat nog twee keer genoteerd, maar meer dan een plaats bij de subtop zit er niet meer in. Van Samson, Plop en de M-Kids is er helemaal geen spoor meer en voor de rest is er alleen plaats voor het tweede album van Spring en het debuut van X!nk.

Idoolmania zorgde vorig jaar voor vier topalbums. In 2004 zien we daar Wim Soutaer nog van terug, zij het op een minder hoog niveau dan vorig jaar, terwijl Natalia de klus wel nog kan klaren. Haar tweede cd stond vijf weken op 1 en finisht op 4 in het jaaroverzicht.

Naast de jaarlijkse cd van Helmut Lotti, de best of van Axelle Red en het goed verkochte solodebuut van Gene Thomas, zorgt vooral de rockmuziek voor het indrukwekkende locale marktaandeel. Novastar bevestigde met zijn tweede cd. Net als Clouseau stond Joost Zweegers zes weken op nummer 1, wat hem een derde plaats in de jaarlijst oplevert. Daarnaast waren er heel wat andere artiesten die de charts bestormden zoals Jasper Steverlinck, Flip Kowlier, Zornik, Ozark Henry, Daan, Zita Swoon, Soulwax, Sioen en Gorki.

Voor de dance zorgden ontdekking Sweet Coffee en Magnus. Het meer klassieke repertoire werd vertegenwoordigd door Stratovani, terwijl uit de world/folk-hoek Laïs opnieuw scoorde en Gabriel Rios, Think Of One en Eva De Roovere doorbraken.

Popgroepjes vinden we niet meer terug in de top 100, maar popartiesten zijn er nog wel. Britney Spears beleefde een sterk hitjaar, Avril Lavigne deed het niet slecht en kreeg navolging van Hilary Duff, Nelly Furtado scoorde met haar tweede cd en vooral de ‘best of’ van Robbie Williams verkocht als zoete broodjes.

Vroeger was het hoger, maar de voorbije drie jaar zitten we op hetzelfde niveau wat nieuwe artiesten in de top 100 betreft. We halen net geen 20%. Weinig nieuwe namen betekent uiteraard dat er veel oude bekenden opduiken. Zo staan bijvoorbeeld Dido, George Michael, Corrs, Celine Dion en Bryan Adams genoteerd en lieten ook veteranen Leonard Cohen en Boudewijn De Groot weer van zich horen. Er waren minder sterke ‘best of’s’ dan voordien en de best verkochte werd door André Hazes geleverd, hoewel we dit in het begin van het jaar niet hadden kunnen voorspellen en hij zijn revival helaas niet meer mocht meemaken.

Er bevindt zich ook weer veel r&b in de lijst, hoewel er weinig nieuwe namen bij zijn. Anastacia, Black Eyed Peas, Usher, Eminem, Alicia Keys en Outkast zijn immers zeker geen onbekenden meer in de charts.

Interessante nieuwkomers kwamen eerder uit de alternatieve hoek. Maroon 5, Franz Ferdinand en Keane waren veruit de belangrijkste namen die hun succes wellicht ook in 2005 zullen verderzetten. Daarnaast was er ook plaats voor Evanescence, Rammstein, Nick Cave, Within Temptation, R.E.M., Slipknot, de nieuwe snel verkopende cd van U2 en de eerste live-cd van de Red Hot Chili Peppers.

Faithless bevestigde zijn status door alweer een nummer 1-album te scoren, the Streets braken voorgoed door en uit Nederland zorgde Tiësto voor een bijzonder goed verkocht dansalbum.

Het succes van Norah Jones en St Germain de vorige jaren, liet al vermoeden dat de crossover-jazz nog niet op zijn hoogtepunt zat en dat bleek dit jaar. Het tweede album van Norah Jones stond vier weken bovenaan en eindigt op 2 in de jaarlijst, terwijl haar debuutcd ook nog eens in de top 10 finisht. Daarnaast deed het nieuwe album van Marc Moulin het voortreffelijk, ging het succes van Diana Krall er op vooruit en noteren we twee opvallende nieuwe namen: Joss Stone en Jamie Cullum. Er zijn daarnaast ook nog een aantal cd’s die al een paar jaar meegaan en niet uit de charts te branden zijn zoals Admiral Freebee, Coldplay en Marco Borsato. Deze laatste bezet trouwens ook de hele top 3 van de muziekdvd-chart die in maart door Ultrtatop werd opgestart. Andere toppers waren Robbie Williams, Tiësto en K3.

Sam Jaspers
www.ultratop.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: