Nog nooit waren er zoveel dodelijke ongelukken door lawines in de skigebieden als de voorbije winter. Na 15 minuten onder de sneeuw is de overlevingskans nog 9%, maar na 35 minuten heeft een mens nog maar 35% kans om levend uit de sneeuwmassa te geraken. Gelukkig zijn er reddingsbrigades die erop getraind zijn om slachtoffers snel uit de sneeuw te halen. In de reportage van dinsdag 17 maart 2015 volgt Telefacts Bart De Mul, het hoofd van de hondenreddingsbrigade in het Zwitserse Engelberg.

Bart De Mul is een Vlaming die in Zwisterland woont. Als hoofd van de hondenreddingsbrigade in Engelberg staat hij dag en nacht paraat om samen met zijn hond Fayo slachtoffers uit sneeuwlawines te redden. “Van november tot april is het lawineseizoen. Wanneer mijn bieper dan afgaat, telefoneer ik onmiddellijk naar de REGA, de centrale reddingsdienst, en staat er binnen de 7 minuten een helikopter klaar. De helikopter pikt me op en dan vliegen we naar de plek waar de lawine heeft plaatsgevonden in de hoop de slachtoffers te redden,” vertelt Bart.

Het is een gevaarlijke opdracht waarbij hij zijn eigen leven riskeert en zijn gezinsleven onder druk zet. Bart: “Het is heel belangrijk dat mijn gezin er volledig achter staat, dat mijn vrouw Sonja mij hierin steunt. Ik moet altijd klaar staan. Als Sonja gaat winkelen, neemt ze daarom altijd de kinderen mee of zorgt ze dat ze binnen de 10 minuten terug thuis staat als het alarm afgaat.”

De drang van deze 'lawinevechter' om het leven van anderen te redden is zo groot dat hij het risico telkens opnieuw aangaat. Ook al wordt hij hiervoor niet betaald, toch staat Bart samen met de andere vrijwilligers dag en nacht klaar om mensenlevens te redden.

Telefacts: het gevecht tegen de lawines dinsdag 17 maart 2015 om 22.05 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over