In de tweede reeks van My America zet VRT-correspondent Michiel Vos zijn zoektocht naar de ziel van Amerika voort, andermaal getoetst aan zijn persoonlijke immigratie- ervaringen. Tien jaar na zijn aankomst in Amerika en een jaar na de eerste reeks focust hij in deze ‘sequel’ op zijn eigen geprivilegieerde situatie als inwijkeling in vergelijking met die van vele arme ‘collega-immigranten’ in een land met een dramatisch snel groeiende economische en sociale ongelijkheid. Als journalist en aangetrouwd lid van de invloedrijke Pelosi-familie heeft Michiel het in Amerika immers heel wat makkelijker dan de vele Mexicaanse migranten in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Vanaf woensdag 28 mei om 21.10 u.

Michiel begint zijn ‘documentaire essay’ in San Francisco, het hart van Amerika’s left coast waar de internet tech elite van Silicon Valley het ‘centrum van de wereld’ probeert te maken : “Move over Wall Street – San Francisco’s tech boom is taking over!” Maar er zit een donkere rand aan die nieuwe boom: terwijl de digitale bourgeoisie de middenklasse van San Francisco de stad uit concurreert, wordt er gevochten om het hart en de ziel van deze iconische Amerikaanse stad. Michiel bekijkt zijn San Francisco in ontmoetingen en interviews, aan de hand van het videoarchief van zijn familie en door de ogen van zijn al te Amerikaanse zoontjes die er zich met gemak beschouwen als Kings of the Hill.

Daarna trekt Michiel naar dé vakantiebestemming van de Calfornische one percent : het wereldberoemde wijngebied in de Napa Valley, waar Mexicaanse immigranten het vuile werk opknappen en het goede leven mogelijk maken voor de gefortuneerde eigenaars van Napa’s boutique wineries. Als het feest voorbij is, reist die andere immigrant Michiel zuidwaarts, naar de Amerikaans-Mexicaanse grens in Arizona. Daar worden diezelfde druivenplukkers door de Obama-regering in recordaantallen weer naar Latijns-Amerika gedeporteerd.

My America II is een portret van Amerika dat volgens sommige Amerikanen begint te lijken op een versie van ‘Old Europe’: een klassenmaatschappij waarin de rijken en de armen keurig gescheiden leven in een gelaagde maatschappij. Het Amerika van Michiel is een hedendaagse Dickensiaanse Tale of two Cities, zoals acteur Robert Redford in de reeks opmerkt tijdens een politieke fundraising-actie in een Napa wijn-château. In dit geval two Americas, – waarin de haves en de have nots are living unequally ever after.

Naast Robert Redford zijn er ook cameo’s van Al Gore, Gabby Giffords, Nancy Pelosi en andere leden van de Pelosi-familie, Paul en Thomas Vos, ranchers aan de grens tussen Mexico en Arizona, Google bussen en een zwarte Ferrari.

Aflevering 1 – San Francisco Woensdag 28 mei

Michiel neemt ons mee naar San Francisco, hometown van zijn schoonouders en tegenwoordig dé plek waar jonge internetondernemers als in een 21ste eeuwse goldrush op zoek gaan naar hun fame and fortune. San Francisco houdt van nieuw. Beatniks in de jaren ’50, hippies in de Summer of Love van 1967: San Francisco was altijd ground zero voor de tegencultuur. Maar tegenwoordig is het een van de meest welvarende plekken op aarde, het nieuwe Manhattan waar de hippies van gisteren plaats moeten maken voor de internetgoeroes van vandaag. Is San Francisco in staat om Amerika te redden in een tijd waarin het land zijn competitieve voorsprong lijkt te verliezen? Zijn de digitale wizz kids het o zo Amerikaanse antwoord op de vraag naar de noodzakelijke innovatie? Of zijn ze Amerika’s meest charmante stad én het land zelf aan het verknoeien en verdelen?

Aflevering 2 – Napa Valley Woensdag 4 juni

Nergens in Amerika is het contrast tussen de haves en de have nots duidelijker dan in de wereldberoemde Napa Valley in Noord-Californië: een bloeiende wijnstreek en een exclusief vakantieoord voor de rich and famous. ’s Nachts kijkt Michiel toe hoe zijn Latino mede-immigranten het zware werk doen in de wijngaarden. Overdag degusteert hij een Cab Sauve met bevriende boutique wijnmakers die hun wijnboerderij voor de bezoekers presenteren als een sexed up Lady Gaga experience. Hij luncht met Al Gore en Robert Redford, die gelijkenissen ziet tussen Charles Dickens’ Tale of two cities en de huidige tijdgeest in Amerika: “It was the worst of times, it was the worst of times”. Michiel feest de

hele zomer door met Amerika’s politico’s en one percenters, die Napa als hun speeltuin beschouwen. Maar als de druiven geplukt zijn, waar gaan die Mexicanen dan naartoe?

Wie is Michiel Vos?

Michiel Vos (Groningen, 1970) is commentator en correspondent in New York voor de Vlaamse en Nederlandse TV en radio. Hij studeerde rechten en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en rechten aan de Université Panthéon-Sorbonne in Parijs. Later specialiseerde hij zich in de politieke wetenschappen aan de University of Massachusetts in Amherst. Hij werkte enkele jaren op een advocatenkantoor, maar begon zich meer en meer toe te leggen op politiek en media.

In 2002 leerde hij zijn toekomstige echtgenote Alexandra Pelosi (bekend van de documentaire Journeys with George) kennen tijdens een filmfestival in Amsterdam. In 2003 vestigde Michiel zich definitief in de Verenigde Staten en in 2005 trouwde het koppel. Ze hebben twee zonen.

De voorbije tien jaar maakte Michiel Vos – soms samen met zijn echtgenote – diverse documentaires (onder meer voor HBO) over de Amerikaanse politiek, immigratie, de evangelische kerk en andere thema’s. Als correspondent geeft hij vanuit zijn unieke achter- de-schermen-positie kleurrijke commentaar op de Amerikaanse politiek, samenleving en pop culture, vooral ook over de raakvlakken van politiek en cultuur, Washington en Hollywood. Bij ons is hij correspondent voor Terzake, De Ochtend, Vandaag en Nieuwe Feiten. Michiel heeft zowel de Amerikaanse als de Nederlandse nationaliteit.

My America II werd gefilmd, geproduceerd en geregisseerd door Alexandra Pelosi en Michiel Vos. De opnames gebeurden in New York City, San Francisco en de Napa Valley (California), Arizona en Mexico in 2013 en 2014. De nieuwe opnames worden aangevuld met homevideo materiaal uit de Pelosi-archief van de afgelopen tien jaar.

My America II: vanaf woensdag 28 mei om 21.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: