© VRT - Phile Deprez

Mijn kind schoon kind luidt een aloude wijsheid, maar in de Britse tijdschriftenindustrie wordt dat: élk kind schoon kind. En wel heel letterlijk, want ook met kinderfoto’s wordt er volop gefotoshopt, zodat alleen perfecte baby’s en kleuters de covers sieren. Die digitale esthetische chirurgie kwam onlangs aan het licht en lokt heel wat kritiek uit. Zo begint de druk van het schoonheidsideaal immers al van kindsbeen af. Koppen XL onderzoekt het gesjoemel met kinderkopjes. Op donderdag 22 juli om 21.10 u.

Dat er vlotjes gefotoshopt wordt bij modefoto’s van volwassen modellen is al lang geen geheim meer. Maar dat nu ook al baby’s worden bijgewerkt, is voor velen een brug te ver. Britse politici reageerden in elk geval geschokt na het zien van de BBC-reportage My supermodel baby. Daarin geeft de tijdschriftenindustrie voor het eerst toe dat ze die techniek ook toepast op baby’s.

Nu wordt de reportage uitgezonden in Koppen XL. De industrie zegt dat ze de kinderen in een zo goed mogelijk daglicht willen stellen. Maar de tegenstanders reageren furieus: “Het idee dat baby’s ook al perfect moeten zijn, dat ze geen plooitjes op hun gezicht mogen hebben, benadrukt de obsessie voor perfecte schoonheid. Waar zal dat eindigen?”

De discussie ontstond nadat Paul Boothroy, castingdirector bij het tijdschrift Practical parenting toegaf dat ze de vetrolletjes en de huidplooitjes bij het vijf maanden oude babymodel Hadley Jack hadden bijgewerkt. Intussen hebben ook andere bladen schoorvoetend toegegeven dat ze ook baby’s fotoshoppen.

Oorspronkelijke titel: My supermodel baby, een reportage van de BBC.

Koppen XL: op donderdag 22 juli om 21.10 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: