Release thematisch dubbelalbum gaat gepaard met reeks shows

Na 500 optredens in binnen- en buitenland en een aantal EP’s met covers en traditionals achtte de Amsterdamse bluegrassband Barnyard Tea de tijd rijp voor het uitbrengen van eigen werk. ‘Train’ heet het debuutalbum en is nu uit. "Het mooie van een trein is dat je alleen vooruit kan. Alle wissels die we genomen hebben waren harde keuzes. Geen heroverwegingen. Train is een rauwe distillatie geworden van onze gezamenlijke stem als Barnyard Tea en we zijn net zo trots op de gladgepolijste stukjes rails als op de rafelige korrels tussen de bielsen”, vertelt bandlid Frank de Boer. ‘Train’, met twintig nummers verdeeld over twee delen een heus dubbelalbum, wordt live gepresenteerd aan het publiek met release shows in onder andere Eindhoven (Café Wilhelmina), Alkmaar (Podium Victorie) en Amsterdam (Tolhuistuin).

Barnyard Tea maakt dansbare, rauwe bluegrass en heeft een reputatie opgebouwd met hun combinatie van mooie, meerstemmige zang en energiek spel. Ze arrangeren hun muziek rondom solide samenzang en voor het genre karakteristieke instrumenten zoals mandoline, banjo, dobro, gitaar en natuurlijk de contrabas, met een geheel eigen benadering van de Amerikaanse rootsmuziektraditie. De titel van hun eerste album is een verwijzing naar traditionele Amerikaanse train songs. Voortgestuwd door banjoritmes is het een terugkerend thema in de songs, soms figuurlijk waarbij een trein de afstand tussen mensen en plekken verbeeldt en soms letterlijk als nostalgische ode aan de stoomlocomotief.

Edin Najetovic (contrabas, zang), Frank de Boer (mandoline, gitaar, zang) en Joost Abbel (banjo, gitaar, zang) kennen elkaar sinds de middelbare school (de klas van 2003), en speelden toen al samen in een band. Barnyard Tea begonnen ze in 2012, vanuit hun gedeelde passie voor folk, bluegrass en andere rootsmuziek. De band viel al snel op met hun spontane optredens op straat in Amsterdam en niet lang daarna volgden pubs, podia en festivals in de rest van het land en Europa. Sinds de zomer van 2012 speelden ze honderden shows in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Italië.

Na twee EP's met covers en traditionals uitgebracht te hebben begon de band met het schrijven van eigen muziek, om in de zomer van 2023 met producer Merlijn Verboom en een aantal gastmuzikanten de studio in te gaan. Reinier Scheffer (Bløf, Niels Geusebroek en Yori Swart) speelde mee op gitaar en mandoline en verzorgde backing vocals, violiste Mirte de Graaff (Jasper Schalks en Dieter van der Westen) voorzag de nummers van een country fiddle en Katja Kruit (Bluegrass Bandits en soloartiest) speelde dobro. De opnames resulteerden in twintig nummers met een kenmerkende sterke live feel en zijn thematisch verdeeld over twee delen: de nummers met een stevige drive op ‘Engine’ en de gevoeligere liedjes op ‘Memories’. Attie Bauw (tweemaal genomineerd voor een Grammy) tekende voor de mastering, het fraaie artwork is van de hand van Erik Kriek.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over