© VRT - Phile Deprez

“Voor de kerk ben ik een paria, een luis in de pels.” Rik Devillé is gepensioneerd priester. Begin deze week werd hij nog hardhandig buitengezet op de persconferentie van aartsbisschop Léonard. En toch vecht hij al achttien jaar voor de slachtoffers van seksueel en ander misbruik in de kerk. Meer dan driehonderd dossiers heeft hij in zijn bezit. “Voor de bisschoppen ben ik een nestbevuiler. Er is me vaak gezegd dat ik de kerk kapot wil maken; dat is niet juist, ik wil verandering.”

Ook Lieve Halsberghe is voor de kerk een doorn in het oog. De huismoeder met drie kinderen houdt zich nu voltijds (en vrijwillig) bezig met de werkgroep Mensenrechten in de Kerk. Halsberghe is de nicht van oud-magistrate Godelieve Halsberghe, de vroegere voorzitster van de commissie tegen seksueel misbruik in de parochiale sfeer en de voorloper van de commissie-Adriaenssens. Lieve raakte zwaar onder de indruk van de verhalen van haar tante.

Zowel Halsberghe als Devillé willen blijven vechten, onder meer voor Linda Opdebeeck, een slachtoffer dat in 1998 de hulp van Devillé inriep om haar zaak aan te kaarten bij kardinaal Danneels. Linda werd in het college van Oudergem jarenlang misbruikt door een broeder die haar lessen Frans gaf. “Hij kwam achter me staan en begon me te bepotelen, ook als ik menstrueerde. Hij waste dan gewoon zijn handen.” Reactie heeft Linda nooit gekregen.

Jongerenreis naar Israel en de Palestijnse gebieden
De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas proberen momenteel de vredesgesprekken, die al twintig maanden opgeschort zijn, nieuw leven in te blazen. Acht Antwerpse jongeren trokken de voorbije zomer op vredesmissie naar Israël en de Palestijnse gebieden. Allemaal zijn ze onder de indruk van het verscheurde land. “Het lijkt wel of iedereen mekaar hier haat”, is de eerste indruk van een van de deelnemers.

De reis is een samenwerking tussen twee Antwerpse scholen en de 3dePartij, een privé-initiatief dat vooral een stem wil geven aan Israëlische en Palestijnse vredesactivisten. “Door beide partijen te leren kennen, wil ik het probleem beter begrijpen”, zegt Sara over haar motivatie. In Betlehem brengt de groep een bezoek aan een kilometerslange muur die Israël in de stad heeft gebouwd. De hoge muur heeft een grote impact op het economische leven van de Palestijnen.

“Ik ben zelf moslim en eigenlijk ben ik speciaal naar hier gekomen om die muur te zien. Dit doet mij denken aan de Berlijnse muur”, legt de Marrokaanse Asmaa uit. Maar de jongeren leren ook de andere kant kennen. In het Israëlische dorp Sderot worden inwoners vanuit Gaza geregeld beschoten door de extreemislamitische organisatie Hamas. Om de paar meter zie je hier een schuilkelder.“Iedereen leeft hier voortdurend in angst, de mensen zijn ook getraumatiseerd.”

Iedereen triatleet
Start to run is passé, triatlon is de nieuwe uitdaging. Sinds 2002 is het aantal leden van de Vlaamse triatlonclubs meer dan verdubbeld. “Het is ongelofelijk populair geworden”, zegt Jean Deloddere, restauranthouder en amateurtriatleet: “De inschrijvingen voor de Zwintriatlon zaten op vier minuten tijd helemaal vol.” Koppen zwom, fietste en liep mee op de Zwintriatlon in Knokke.

“Het unieke is dat zowel toppers als amateurs aan dezelfde start staan”, vertelt Sofie Goos. Ze is de enige vrouwelijke professionele triatlete in Vlaanderen. Haar sponsor Uplace betaalt alles: haar maandloon, de medische begeleiding tot zelfs haar fiets van zevenduizend euro. Dat is uitzonderlijk, want er zijn maar twee proftriatleten in Vlaanderen die door een bedrijf gesponsord worden. Sofie doet het goed in Knokke. Ze laat haar concurrenten ver achter zich en wint overtuigend.

Voor Jean is vooral deelnemen belangrijk, al wil hij toch ook graag een goede tijd neerzetten. Jean doet al voor de elfde keer mee aan de zwintriatlon. Jean: “Zestien jaar geleden ben ik in het horecaleven beland en van 70 naar 110 kilogram gegaan; ik moest iets doen. Triatlon is ideaal.” En ook de uitdaging blijft, want vandaag loopt Jean een kwarttriatlon, maar volgend jaar hoopt hij mee te doen aan de Iron Man in Lanzarote.

Koppen: op donderdag 16 september om 20.45 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: