De VRT is met zeven programma’s genomineerd voor de prestigieuze Prix Europa, de prijzen voor de beste televisie-, radio- en nieuwemediaproducties van Europa. Vorig jaar won de VRT in de IRIS-categorie met een aflevering van 0032. Op 25 oktober zal blijken of de VRT ook dit jaar in de prijzen valt.

Jaarlijks worden op het Prix Europa-festival prijzen uitgereikt aan de beste televisie-, radio- en nieuwemediaproducties van Europa. Dit jaar zijn er elf Belgische producties genomineerd, waarvan zes van de VRT en één van Woestijnvis in opdracht van de VRT.

De genomineerden van de VRT zijn:
Katarakt in de categorie Prix Genève-Europe (best TV fiction script)
Katarakt is een fictieserie van Eén over een jonge vrouw, Elisabeth, die het zieltogende fruitteeltbedrijf van haar schoonfamilie wil redden, maar te kampen krijgt met een ernstige oogziekte. Het genomineerde script is van Geert Vermeulen.

De Indringer in de categorie TV Fiction
De Indringer is een driedelige Eén-reeks naar de gelijknamige langspeelfilm van Frank Van Mechelen uit 2005. De Indringer vertelt het verhaal van een arts die in een afgelegen Ardens dorpje op zoek gaat naar zijn verdwenen dochter, maar daar op een muur van stilzwijgen en vijandigheid stoot. De reeks werd door Frank Van Mechelen geregisseerd.

Pax Electrabel in de categorie TV Current Affairs
Pax Electrabel is een Panorama-reportage waarin regisseurs Wim Van den Eynde en Jan Puype onderzoeken of energieleverancier Electrabel inspanningen doet om het land van groene stroom te voorzien. Pax Electrabel werd uitgezonden op Canvas.

Brussel vraagt in de categorie TV IRIS Multicultural Programmes
Brussel vraagt is een rubriek van het Eén-programma Man bijt hond, waarin telkens dezelfde vraag wordt gesteld aan mensen uit alle hoeken van Europa. Man bijt hond wil zo op zoek gaan naar de ware Europese identiteit. Brussel vraagt werd geregisseerd door Stev Van Thielen.

De put in Bever in de categorie Radio Fiction
De put in Bever is een aflevering van het nieuwe radiofeuilleton Dams en Van Deun, het Witse-team op Radio 2, dat parallel loopt met Eén-reeks Witse en op 8 september van start gaat op Radio 2. De put in Bever werd geregisseerd door Ludo Schats.

Veltem, de zendmast in de categorie Radio Documentary
Veltem, de zendmast is een documentaire van Pat Donnez voor Radio 1. De documentaire onderzoekt de geluidshinder die de radiozendmasten van de VRT voor de omwonenden veroorzaken.

Verder werd ook Geel genomineerd, een documentaire die Woestijnvis in opdracht van Canvas maakte:

Geel in de categorie TV Documentary
Geel is een documentaire van Arnout Hauben over de thuisverpleging in de Antwerpse gemeente Geel. De reportagemakers volgden gedurende één jaar het leven van vier psychiatrische patiënten en hun gastgezinnen. De documentaire werd uitgezonden op Canvas.

Vorig jaar gingen de VRT en Woestijnvis naar huis met de TV IRIS Multicultural Programmes-trofee voor Gorcha, een aflevering van het Eén-programma 0032. Of de openbare omroep dit jaar opnieuw in de prijzen valt, wordt duidelijk tijdens het Prix Europa-festival van 18 tot 25 oktober.

Prix Europa
Het prestigieuze Prix Europa-festival, dat dit jaar voor de 22ste keer georganiseerd wordt, loopt van 18 tot 25 oktober in Berlijn en Potsdam. Op Prix Europa worden elk jaar de beste televisie-, radio- en nieuwemediaproducties gekozen, met de bedoeling hun distributie en gebruik in heel Europa te verspreiden. De organisatie ziet de levendige audiovisuele markt als het hulpmiddel bij uitstek om de uitwisseling tussen de verschillende Europese culturen te stimuleren.

De Prix Europa geniet de steun van het Europees Parlement en van de Raad van Europa. Hans-Gert Pöttering, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft persoonlijk zijn naam verbonden aan het festival. Ook de European Broadcasting Union steunt de Prix Europa.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: