C12 is een multidisciplinaire ruimte waar kunst en clubbing elkaar ontmoeten. Het is een plek waar vrijheid, diversiteit, creativiteit en alternatieve culturen worden beschermd tegen de buitenwereld, haar normen en beperkingen.

Als bezorgde leden van Belgische queer en flinta+ (vrouwelijk, lesbisch, intersekse, non-binair, trans, aseksueel) collectieven, heeft de C12, samen met: Burenhinder, Call of Dirty, Deep Down East, MISSFITTE, Not Your Techno, Psst Mlle, Queer Future Club, rebel et Who’s That Girl, een brief geschreven om de dringende dreiging van fascistische ideologieën in ons land te benadrukken, in het bijzonder zichtbaar in de aanstaande Europese, federale en regionale verkiezingen op 9 juni 2024. De opkomst van racistische en lgbtqiap-fobische retoriek, vertegenwoordigd door partijen zoals het Vlaams Belang in Vlaanderen en door conservatieve politici van liberale partijen in Wallonië en Brussel, onderstreept de dringende noodzaak tot actie om gemarginaliseerde gemeenschappen te beschermen.

Met deze brief willen de verschillende belanghebbenden de aandacht vestigen op de bedreiging voor hun gemeenschappen. Ze streven ernaar om "veilige ruimtes" te garanderen tijdens hun evenementen, maar deze mogen geen uitzonderlijke oases van veiligheid worden binnen een facistische staat. Hun twee belangrijkste wapens tegen de alarmerende opkomst van het fascisme en het haatdragende aard ervan, zijn het verhogen van bewustwording en stemrecht. De collectieven willen deze gebruiken ten voordele van politieke partijen die gemarginaliseerde groepen en hun gemeenschappen zullen beschermen.

C12 en de andere collectieven dringen er bij de publieke autoriteiten op aan om de volgende maatregelen te prioriteren om racisme, LGBTQIAP+ fobie en systematische onderdrukking te bestrijden.

  • 1. Stop politiegeweld : herschik middelen van de politie en het leger naar gezondheidszorg, sociaal werk, onderwijs en cultuur om de oorzaken van sociale ongelijkheid aan te pakken.
  • 2. Bestrijd institutioneel racisme: neem beslissende actie tegen islamofobie, antisemitisme, xenofobie en alle vormen van discriminatie in scholen en openbare instellingen.
  • 3. Ondersteun wereldwijde rechtvaardigheid: pleit voor een staakt-het-vuren in Gaza en erken de Palestijnse Staat, terwijl ook maatregelen tegen Russische agressie worden versterkt en Oekraïense verzetspogingen worden ondersteund.
  • 4. Veranker LGBTQIAP+ rechten: wijzig de grondwet om de rechten van LGBTQIAP+ individuen expliciet te beschermen en hun veiligheid in openbare ruimtes te waarborgen.
  • 5. Pak online haatspraak aan: implementeer maatregelen om racisme en queerfobie op het internet te bestrijden, inclusief strengere wetgeving en handhaving.
  • 6. Bescherm queer/feministische strijd: wijs pogingen af om queer en feministische bewegingen te exploiteren voor verdeeldheid of discriminatoire doeleinden, en bevorder in plaats daarvan solidariteit en inclusiviteit.
  • 7. Ondersteun kunstenaars: bestrijd de precaire situatie van kunstenaars in België door belastingen te verlagen en toegang tot subsidies voor collectieven te vereenvoudigen.
Wij geloven dat door deze acties te prioriteren, toekomstige regeringen een eerlijkere en inclusievere samenleving kunnen creëren voor alle Belgen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over