Zondag, derde dag van Graspop Metal Meeting, niet met een kater van het bier maar eentje van de zon (een tomaat was er niets tegen) trokken wij richting de wei in Dessel. We zagen nog net enkele nummers van The Charm and The Fury, maar hadden ons vooral naar de mainstage begeven voor Ugly Kid Joe. Deze band doet vooral terug denken aan die ene cover ‘Cats In The Cradle', maar is uiteraard zoveel meer dan dat. Ze rocken met momenten ook stevig door. Opmerkelijk was wel dat ze die cover hier niet alleen brachten. Ze kregen versterking van Amy Lee, de zangeres van Evanescence. Die andere topper 'Everything About You' hielden ze voor laatst.

Dan was het de beurt aan wat jong en leutig geweld. Alestorm maakte er een piratenfeest van aan mainstage 2 en we weten dat het Graspop publiek daar altijd heel erg van smult. Zowel mannen als vrouwen zag je in piratenoutfits rondlopen en crowdsurfen. Nummers als ‘Shipwrecked' en ‘Drink' blijven grote sfeermakers. Voor ze aan de laatste ‘Captain Morgan's Revenge' begonnen vroeg Christopher Bowes eerst nog om een Wall of Death en die kreeg hij met een mooie rij roeiers in het midden.

Daarna ging het jong geweld verder met de mannen van Airbourne. De Australische band wist ook het publiek weer te bespelen. Deze keer was het een kangoeroe die Joel O'Keeffe richting het publiek vervoerde. Naar goede gewoonte gooide hij ook wat op-zijn-hoofd-kapot-geslagen blikjes bier het publiek in. Na de AC-DC ‘sound-a-likes' was het aan Hatebreed om er nog eens een stevige lap op te geven. Jamey Jasta en de zijne kunnen daar wat van.

Op de wei was het de hele dag bakken geblazen. Af en toe was er wel een frisser windje te voelen, maar toch, de zon brandde verschrikkelijk en aangezien deze tijd van’t jaar de zon recht omhoog staat was er weinig afkoeling te vinden op de wei. En voor de mannen was er al helemaal geen denken aan afkoeling als de mannen van Steel Panther aan hun set begonnen. Niet zo zeer voor band zelf maar van al die meiden die hun blote boobs lieten zien, moeten ze het toch ook warm gekregen hebben. Het had even geduurd voor de meiden er aan begonnen, maar als Michael Starr ‘Community Property' inzette gingen alle remmen los. En ze bleven los want tijdens ’17 Girls In A Row' zagen we toch wel (letterlijk) schokkende taferelen op het podium.

Een beetje later was het aan Evanescense, de band die als één van de eerste aangekondigd was als headliner van GMM 17. Hoewel velen daar al snel op gereageerd hadden dat deze band weliswaar niet slecht is, maar niet echt headliner waardig. Op de dag zelf stonden ze er wel. Zangeres Amy Lee speelde ook zelf op de piano. Ze speelden een set van bijna anderhalf uur en daar waren natuurlijk de bekende hits ‘My Immortal’ en ‘Bring Me To Life’ bij.

Op zondagavond was ook de Jupiler Stage heel erg in trek. Suicidal Tendencies wist veel volk te lokken en creëerde er een mega grote circlepit. Eigenlijk was het plein daar op zondag te klein want dat bleek ook heel erg bij de afsluiter van de Jupiler stage. Sum 41 bracht zoveel volk op de been dat het duidelijk werd dat zij eigenlijk eerder een plaatsje op het hoofdpodium verdienden. Maar zij die er waren lieten het niet aan hun hart komen. Er was mega veel ambiance. Het was de eerste keer dat zij op Graspop speelden en daarom waren ze misschien voor velen interessanter dan The Scorpions die op dat moment nog meer eens hun afscheid vierden op het hoofdpodium.

Sabaton was dit jaar de allerlaatste van Graspop Metal Meeting editie 2017. In de afgelopen 10 jaar speelden ze 6 keer op GMM. Voor sommigen werd het dus al wat gewoontjes, anderen vonden het een top show. Bekende nummers als ‘Ghost Division’ en ‘Carolus Rex’ kwamen al vroeg in de show en werden door de hele wei meegezongen. Hun fans vroegen vanaf het begin, tussen de nummers door, om ‘Swedisch Pagans’ te spelen door het deuntje te neuriën. Iets over de helft van de show werden ze daarvoor beloond. ‘Primo Victoria’ kon op het einde ook niet ontbreken. Als allerlaatste speelden ze ‘To Hell And Back’ en eindigden ze met een regen van confetti.

Nadien kregen we nog wat highlight van deze editie te zien en werden de data van volgende editie aangekondigd om dan te eindigen met een spetterend vuurwerk. Volgend jaar zal Graspop Metal Meeting doorgaan van 22 tot en met 24 juni. Wij zijn alvast benieuwd naar wie er op het programma zal staan en houden jullie graag op de hoogte. (Sanne Goetschalckx en Els Verhaeren)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: