Voormalige voetbalhelden over succes en vergankelijkheid

In De kleedkamer gaat Sporza-journalist Ruben Van Gucht op zoek naar verhalen van ex-voetballers die ooit samen schitterden in een topjaar van een legendarisch Belgisch voetbalteam: RSC Anderlecht (1972), SK Beveren (1979), KV Mechelen (1988), Club Brugge (1988), Eendracht Aalst (1994) en Germinal Ekeren (1996).

In elke aflevering keert Ruben met vier voetballers terug naar de kleedkamer van de club waar ze destijds furore maakten, of een andere locatie die een bepalende rol speelde in het succes van toen. De kleedkamergesprekken worden aangevuld met portretten van twee andere ploegmaats. Hoe is het de voetbalhelden sindsdien vergaan? Dat vraagt hij aan iconen als Jan Mulder (Anderlecht), Jan Ceulemans (Brugge) en Jean-Marie Pfaff (Beveren), maar ook aan vaak vergeten voetballers als Godwin Okpara (Aalst), Jean-Marie Abeels (Ekeren) en Mark Baecke (Beveren).

Onvergetelijke sportieve momenten, maar ook straffe human interest. Zes weken lang, vanaf maandag 18 april om 21.05 u. op Canvas en canvas.be.

Voetbaliconen en vergeten helden

Sommige voetballers van toen staan ook nu nog volop in de belangstelling, anderen leven een meer anoniem bestaan, en met enkelen is het minder goed of ronduit slecht gegaan. De kleedkamer gaat ook op zoek naar die verhalen, met beklijvende portretten, geregistreerd in de dagelijkse leefwereld van de ex-voetballers.

De mix van verhalen zorgt voor een gevarieerde kijk op het leven van voetballers die samen voetbalgeschiedenis schreven, en toont dat hun gezamenlijk succes niet altijd een garantie was voor het individuele geluk van de voormalige ploegmakkers.

'We zijn anderhalf jaar geleden begonnen aan de reeks”, aldus Ruben Van Gucht. “We hebben onze tijd genomen om de verhalen te selecteren en de personages te contacteren. Sommige gebeurtenissen en verhalen zijn delicaat. We hebben er alles aan gedaan om ze met de nodige tact en omzichtigheid aan te pakken. De getuigenissen zijn sterk en helpen hopelijk bepaalde taboes te doorbreken.'

Het taboe voorbij

Het zwarte gat. Sommige ex-voetballers wandelen er moeiteloos doorheen, anderen maken er nooit kennis mee. Nog anderen zinken er na hun voetbalcarrière diep in weg en geraken er soms niet meer uit. De kleedkamerportretteert het leven na de carrière van oud-voetballers. Het zwarte gat na die carrière is en blijft een taboe in een wereld waarin alleen succes telt. De kleedkamer doorbreekt het taboe en praat in alle openheid over hoge toppen en diepe dalen.

Ruben Van Gucht gaat in zijn interviews geen onderwerp uit de weg. Drankmisbruik, ziekte, gevangenisstraf, zelfmoordpoging: 'Ook al ken ik de verhalen ondertussen door en door, toch blijf ik ook nu nog diep onder de indruk van bepaalde getuigenissen. Onze regisseur Robin Pront is er ook in geslaagd om de verhalen beeldmatig te vertellen op een manier zoals we dat niet vaak zien op televisie.'

RSC Anderlecht 1972 – maandag 18 april

Begin jaren ‘70 had Anderlecht de beste voorlinie die België ooit gekend heeft. Het trio Rensenbrink, Mulder, Van Himst bezorgde Anderlecht titel en beker in 1972. Bijna 45 jaar later zijn de virtuozen van toen veteranen geworden. In deze eerste aflevering van De Kleedkamer blikken ze samen voor het eerst terug op een leven gevuld met succes, maar ook met tegenslag en ongeluk. Ruben Van Gucht keert terug naar de kleedkamer van Anderlecht met Jan Mulder, Paul Van Himst, Robbie Rensenbrink en Georges Heylens. Daarnaast maakte hij ook portretten van de Inge Ejderstedt en Gille Van Binst.

SK Beveren 1979 – maandag 25 april

In de tweede aflevering gaan we terug naar eind jaren ‘70, toen er een nieuwe topclub opstond in het Belgische voetbal. Het seizoen 78 - 79 werd het absolute hoogtepunt in de geschiedenis van SK Beveren. De Oost-Vlaamse club zette stad en streek op zijn kop: het behaalde de Belgische landstitel en het Europese avontuur stopte pas in de halve finale tegen het grote FC Barcelona. Ruben Van Gucht keert met Jean-Marie Pfaff, Heinz Schonberger, Freddy Buyl en Jean Janssens terug naar de Kleedkamer van Beveren. Daarnaast ook een portret van Marc Baecke en van de ArgentijnGustavo Lisazo.

Club Brugge 1988 – maandag 2 mei

Club Brugge beleefde in de jaren ‘80 een onwaarschijnlijke periode met een titel en halve finale van de Europa Cup. Bijna 30 jaar later spreekt de periode Houwaart nog altijd tot de verbeelding. Ruben Van Gucht praat temidden van trofeeënkasten met Jan Ceulemans, Marc Degryse, Philippe Vande Walleen Henk Houwaart. Verder ook een portret van Mamadou Tew en Luc Beyens.

Eendracht Aalst 1994

Midden jaren ’90 leefde “carnavalsclub” Eendracht Aalst in een roes. Onder impuls van Jan Ceulemans, met een solide ploeg en een buitengewone spits, speelde de club voor het eerst Europees. De succesperiode bleek echter van korte duur. In deze aflevering van De kleedkamer komen enkele van de sleutelspelers voor het eerst sinds lang nog eens samen op de plaats waar anekdotes voor het grijpen liggen en ontelbare herinneringen door de catacomben zweven: Yves Vanderhaeghe, Edwin Van Ankeren, Leo Van der Elst en Peter Van Wambeke. Minder fraai is het verhaal van Godwin Okpara.

Germinal Ekeren 1996

De kleine Antwerpse polderclub Germinal Ekeren maakte midden jaren ‘90 furore met onder meer drie finales van de Beker van België. Germinal zorgde in 10 jaar tijd voor een huzarenstukje: het steeg van derde provinciale naar eerste klasse en draaide er verschillende jaren probleemloos mee in de subtop. Het oude stadion staat er niet meer, maar Ruben Van Gucht keert met Simon Tahamata, Mike Verstraeten, Eddy Snelders en Gunther Hofmans terug naar de kantine van het vervallen oefencomplex De Rozemaai. Daarnaast presenteert hij ook portretten van Tony Herreman en Jean-Marie Abeels, die allebei moeilijke momenten hebben gekend.

KV Mechelen 1988

Eind jaren ’80 verbaast provincieclub KV Mechelen alles en iedereen, door in 3 jaar tijd alle hoofdprijzen weg te kapen. De parel aan de Mechelse kroon is de Europese Beker der Bekerwinnaars die in 1988 wordt gewonnen tegen het grote Ajax. Het sprookje van Mechelen, gestoeld op een stevige Nederlandse inbreng, doofde na de succesperiode uit als een nachtkaars. Ruben Van Gucht keert terug naar de kleedkamer van KV Mechelen met trainer Aad de Mos, ‘professor’ Graeme Rutjes, linksachter Geert Deferm en boegbeeld Piet den Boer. Daarnaast zijn er portretten van Koen Sanders en Pascal De Wilde, die beiden te maken kregen met een dramatisch auto-ongeval, zij het in heel andere omstandigheden.

De makers

De kleedkamer werd gemaakt door het jonge productiehuis Deklat Binnen en door de mensen die eerder ook de veelgeprezen documentaire De pleintjesmaakte, over de straatvoetbalcultuur in Antwerpen. Robin Pront, bekend van de langspeelfilm D’Ardennen, is de regisseur van De kleedkamer. Ruben Van Gucht doet de interviews.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: