Viviane De Muynck speelt zowel in binnen- als in buitenland alle zalen plat. Met wilde rollen vaak, of grappige. Maar ook hele ontroerende, zoals in haar monoloog ‘GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder’ waar ze nu mee imponeert op alle podia van het land.

Net zoals haar schitterende grote voorbeeld Simone Signoret, schitteren ook haar fragmenten in Alleen Elvis. Ze vindt dat Fassbinder meer bekend zou moeten zijn bij de jeugd en ze kiest dan ook het meest fascinerende fragment uit zijn hele oeuvre. Ze blijft zich verwonderd verbazen over het feit dat de grote wereldgeschiedenis telkens weer een grote invloed heeft op de kleine mens en dat bewijst ze met het ontroerend fragment uit La Meglio Giuventù. Wijsheid en schoonheid. En ontroering. Dat is Viviane De Muynck. En dat kan ook een Alleen Elvis met haar alleen maar zijn.

Viviane De Muynck

Vlaanderens meest gelauwerde theateractrice, zo kan je Viviane De Muynck met een zeer gerust en warm hart noemen. Deze Vlaamse grande dame is ook een internationale naam geworden die klokken en bellen doet luiden.

Viviane De Muynck is een theatertijger maar eentje met een late roeping. Pas op haar tweeëndertigste ruilt ze haar carrière als secretaresse in voor een leven in de schijnwerpers en duikt ze recht van het amateurtoneel het avant-garde theater in. Ze is de eerste Vlaamse actrice die een Theo d’Or krijgt, de grootste theateronderscheiding van de lage landen.

De Janis Joplin-bekentenis en wijsheid: ‘On stage I make love to 25.000 people – then I go home alone’ is helemaal op het lijf van Viviane De Muynck geschreven. De prijs voor een leven van grote rollen en reizen. Ze trekt de wereld rond met Needcompany en zelfs tot in Argentinië laat ze haar publiek sprakeloos achter. In Frankrijk is ze trés grande en ze kreeg er de symbolische eretitel ‘La Voix’....

Anno 2015 is Viviane de Muynck een diva. Een echte. Eén die haar sterren en strepen verdiend heeft. Eén die stenen in de rivier verlegd heeft. Eén die nog steeds speelt alsof haar leven ervan afhangt. Want pas op de bühne voelt Viviane dat ze leeft, dat ze bestaat.

Maar er kwam een tweede liefde in haar leven. Ook een grote. Het filmdoek. In grote of kleine rollen, ze pakt en plakt op het scherm en haar verschijning gaat nooit onopgemerkt voorbij. Als caféuitbaatster Rita in ‘Met Man en Macht’, als souffleuse Germaine in ‘Oud België’ en recent als de moeder van Professor T.

De volgende gasten

  • Ingrid Daubechies, wis- en natuurkundige - 31.10
  • Rik Torfs, kerkjurist en rector van KU Leuven - 7.11
  • Hendrik Willemyns, muzikant en producer van Arsenal - 14.11
  • Kobe Desramaults, kok - 21.11
  • Naema Tahir, Nederlands-Pakistaanse schrijfster - 28.11
  • Walter Van Beirendonck, modeontwerper
  • Christine Mussche, advocaat
  • Herman Koch, schrijver

Alle afleveringen van Alleen Elvis zijn na uitzending nog een week lang online te bekijken op canvas.be. Ook de fragmenten die in het programma niet aan bod konden komen, staan op de site.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: