“Ik vind hem toch klein hoor, 4 jaar en al onder narcose. Ik ben er niet zo happig op, maar het moet.” De papa van Milano is er niet helemaal gerust op. Zijn zoontje van vier moet onder volledige verdoving omdat hij maar liefst dertien gaatjes in zijn tanden heeft. Te veel om zo te behandelen.

Milano is geen uitzondering. In zowat alle ziekenhuizen van ons land zijn er wachtlijsten van drie maanden of langer voor dergelijke ingrepen bij heel jonge kinderen. Zowat een derde van alle kleuters in Vlaanderen heeft last van tandbederf. En het gaat om steeds meer gaatjes zegt professor tandheelkunde Dominique Declerck: “Het gaat om zeer uitgebreide aantastingen. Wij zien hier kinderen van 2 of 3 jaar waar wij twaalf tot zestien tanden van moeten verzorgen”.

Slechte voeding is de boosdoener. Ouders zijn zich te weinig bewust van de hoeveelheid suiker die in sommige producten zit. Ze geven hun kinderen snoep of frisdrank zonder na te denken over de gevolgen. “We hebben kinderen die anderhalve liter cola per dag drinken en nog geen 2 jaar oud zijn. Op die manier geraken ze echt in de problemen”, zucht Declerck.

De slechte eetgewoontes zorgen niet alleen voor tandbederf. Steeds meer peuters en kleuters kampen met overgewicht, weet voedingsdeskundige Annemie Van de Sompel: “Het ergste wat ik ooit heb meegemaakt is een kind van 7 jaar. De ouders hadden een frituur en het kind at elke dag frietjes met een curryworst of een boulet. In het weekend gingen ze naar McDonalds”.

Studente zkt klant
“Op een topmaand verdien ik tot 7000 euro. Ik deed al verschillende studentenjobs maar het geld dat je dan krijgt, daar kan je niks mee aanvangen.” Isabelle is 23 jaar en studeert aan de Gentse Universiteit.  Om haar studies te financieren en zichzelf af en toe wat extra’s te gunnen, is ze vorig academiejaar in de prostitutie gestapt. “Puur uit plezier doe je dat niet. Het is echt voor het geld”, geeft ze toe.

Studentenhoertjes zoals Isabelle leiden een dubbelleven. Ze volgen hun cursussen maar in hun vrije tijd zijn ze te vinden in rendez-vous hotels en clubs.  Isabelle solliciteerde in een club en werd er meteen aangenomen.  Vijf dagen per week ontvangt ze er klanten. “Elke avond geef ik mijn lesuren door voor de dag nadien. De uitbater weet wanneer hij me kan bellen en wanneer niet.”   

In Frankrijk zouden er naar schatting zo’n 40.000 studentenhoertjes actief zijn. Hoeveel het er in ons land zijn, is een vraagteken. Er gebeurt geen onderzoek naar. Toch, zo zegt de prostitutieconsulent van de stad Antwerpen, is net deze groep meisjes bijzonder kwetsbaar. “Dit zijn jonge meisjes. Vooral als ze in de prostitutie stappen in hun eerste jaar. Dat maakt hen extra kwetsbaar.” 

Toch is er in de universiteitssteden in Vlaanderen geen enkel orgaan dat zich op deze doelgroep focust. Natasha, een Brussels studentenhoertje, beseft dat ze kwetsbaar is en soms risico loopt.  “Ik doe escortewerk, maar ik spreek altijd af in rendez-vous hotels waar de uitbater me kent. Op die manier is er wel wat controle.”  Natasha vraagt 180 euro per uur en werkt soms drie klanten per dag af. “Met dat geld kan ik natuurlijk meer doen dan mijn kot betalen en mijn studies. Ik koop me soms wel luxueuze producten zoals een horloge van 5000 euro bijvoorbeeld.”

Telefacts: actuamagazine pur sang op donderdag na ‘De Rodenburgs’

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: