Zaterdag kende Summer Swing zijn vuurdoop bij het grote publiek. De opvolger van Rimpelrock moest een echt familiefestival worden. Een festival waar zowel jong als oud van 5 tot 99 jaar zich helemaal kon uitleven. Met ruim 20.000 bezoekers zagen we na afloop dan ook uitsluitend lachende gezichten. Het nieuwe concept werkt, zoveel was duidelijk.

’s Morgens zag het er nog even slecht uit, want er vielen een paar regendruppels. De eerste bands moesten dan ook afrekenen met een beperkte opkomst. Gelukkig waren de gevallen regendruppels onmiddellijk ook de laatste, zodat het alsnog een stralende zomerdag werd.

Vanaf donderdag spelen knetterende gitaren 3 dagen de hoofdrol op de weide van Pukkelpop in Kiewit. Maar voor het zover is, mocht zaterdag een diverse mix van K3, De Romeo’s, Clouseau, Will Tura en Milk Inc. de festivalweide nog op zijn kop zetten. Diversiteit was één van de vele troeven van Summer Swing. Zo was er naast het muzikale aanbod ook voldoende ruimte voor randanimatie. Denk maar aan een paardenmolen, verschillende springkastelen, een schminkstand, een circusstand …. kortom alles was aanwezig.

Dat de dames van K3 nog steeds immens hip zijn bewees hun optreden tijdens Summer Swing. Ian Thomas & Slongs Dievanongs mochten op veel bijval rekenen op de "Familie"-stage. Het dak ging er pas echt af tijdens het optreden van Karen, Kristel en Josje. Nummers als “Télé Romeo” en “Alle kleuren” worden nog steeds massaal meegezongen.

Aan de massale opkomst bij “Ambiance”-podium te zien, was het duidelijk dat het Rimpelrock publiek het festival zeker niet de rug had toegekeerd. Robby Longo stelde er met succes zijn debuutalbum voor. Al waren het toch vooral De Romeo’s & Willy Sommers en later op de avond Christof & Lindsay die het publiek helemaal uit hun dak lieten gaan. Hoeveel polonaises er spontaan ontstonden, is een goede vraag, na een stuk op 20 zijn we de tel kwijtgeraakt en zijn we vrolijk gaan meedoen … Will Tura sloot ’s avonds laat de “Ambiance”-tent en met zijn nummers als “Ik mis je zo” blijft hij het publiek verroeren.

Op het hoofdpodium, oftwel “Pop” stage, was het The Broken Circle Bluegrass Band die vroeg op de namiddag voor een eerste hoogtepunt zorgde. Niet evident voor acteur Johan Heldenbergh en Veerle Baetens die voornamelijk op kleine gezellige locaties spelen. Toch slaagden ze er in om het festivalterrein om te toveren in een gezellig bende rond het kampvuur waar hun muziek uit de gelijknamige film meer dan tot zijn recht kwam.

Vroeg op de avond liep de weide opnieuw helemaal vol voor Clouseau. Het leek wel even alsof heel Summer Swing voor de broertjes Wauters was gekomen. Na hun sabbatperiode zijn de broers weer helemaal hip. Met een mix van nieuwe nummers als “Vliegtuig” en “Kan het niet alleen”, en oudere nummers, als “Vanbinnen”, “En Dans” en “Anne”, bouwden de heren alvast een stevig feestje in Hasselt.

Een feestje was ook wat we kregen van afsluiters Regi & Linda, alias Milk Inc. Met hun zomertournee waar hits als “Walk on Water”, “Sunrise” of een cover als “Sweet Child o Mine” luidkeels worden meegezongen, kreeg Summer Swing een meer dan waardig einde van deze eerste editie. Eerder op de avond hadden o.a. Lady Linn, Ozark Henry en Level 42 reeds het beste van zichzelf gegeven.

Kortom Summer Swing bewees zaterdag alvast het ultieme familie festival bij uitstek te zijn. Zowel jong als oud genoot met volle teugen van de ruim 12 uur entertainment op het terrein. Organisator Chokri Massahouri is geslaagd in zijn opzet. Op naar een nieuwe editie in 2015? Wie weet!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: