Het 12-jarig Marokkaanse meisje Soraya El Founti uit Kapellen heeft afgelopen weekend een plaatsje veroverd in de finale van de prestigieuze zangwedstrijd My Name Is. Als de verterende Annie uit de gelijknamige musical deed ze een gooi naar een ticket. Haar ‘persoonlijkheid’ en ‘prachtige stem’ in combinatie met haar ‘durf’ en ‘inlevingsvermogen ’ deden de harten van de vierkoppige jury sneller slaan. Soraya is ondertussen al een hele tijd vaste waarde in het Nationaal Jeugdkoor van België.

Ook in deze derde aflevering van afgelopen zaterdag was het bijzonder druk in de coulissen van de ‘My Name Is…’-audities. Er dienden zich ditmaal opvallend veel Lady Gaga’s aan, maar ook klassiekers zoals Tina Turner, Mick Jagger, Tom Jones, Shirley Bassey, Madonna en Marilyn Monroe passeerden de revue en wilden de jury overtuigen van hun zang- en danstalenten…

Bij de jongeren stond kleine Annie tegenover Lady Gaga en Rihanna. De overwinning ging naar Soraya El Founti, een meisje van een Marokkaanse vader en een Belgisch-Kaapverdische moeder. Zij won omdat ze volgens jurylid Albert Verlinde behalve een goede zangeres ook een geweldige actrice is. "Dus kiezen wij voor de grootste persoonlijkheid in het armste pakje!"

Annie staat naast Lady Gaga en Miley Cyrus in de finale. Tijdens de uitzending van volgende week wordt duidelijk welke act daar nog bijkomt.

Geen noot muziek
Toen Soraya vorig jaar haar plaatsje kreeg in het Nationaal Jeugdkoor van België, twijfelde ze geen moment. De toen elfjarige meid met Marokkaanse en Kaapverdische roots kon geen noot muziek lezen, maar werd wel als eindwinnaar gekozen door de jury uit 1.200 kandidaten. Ze leerde op haar eentje zingen.

“We zijn erg blij met Soraya, want het is zo uitzonderlijk dat een Marokkaans meisje zo’n wedstrijd wint”, weet Tim Devolder, de Rwandees / Belgische koorleider. “Ze heeft charisma. Ze kan fantastisch zingen en we hopen dat ze andere (allochtone) kinderen inspireert.”

'Ze is een echt natuurtalent. Haar ouders zijn niet echt muzikaal en zonder enige muzikale vorming of kennis van notenleer is ze aan de wedstrijd begonnen. Je kan het een beetje vergelijken met de ontdekking van Susan Boyle uit Groot-Brittannië.'

Wat Soraya dacht toen ze hoorde dat ze gewonnen had? 'Ik kon het niet geloven. Ik dacht eerst:Is dit wel echt?' Later zou Soraya graag zangeres worden. 'Ik vind het tof op een podium te staan en uit te beelden wat je zingt.' Haar grote voorbeelden zijn Laura van Junior Eurosong, Free Souffriau en Annie uit de musical. Soraya loopt school in het Irishof in Kapellen en heeft twee jongere zussen. 

Vaste plaats in het Nationaal Jeugdkoor  
Zelfs wanneer ze de finale niet wint, staat de kleine nachtegaal nog heel wat te wachten. Soraya is niet alleen een jaar lang ambassadrice voor Classics for Kids, ze mag dus nu ook al geruime tijd meezingen in het Nationaal Jeugdkoor van België.

Het Jeugdkoor wil kinderen laten groeien en openbloeien door en in de muziek, en wil doorheen de muziek en samenzang een boodschap van meer verdraagzaamheid, diversiteit en solidariteit tussen verschillende gemeenschappen uitdragen. Dit concept is zeer sterk omdat het vòòr en mét kinderen gemaakt wordt.

Soraya was afgelopen weekend niet het enige koorlid. Ook de 10-jarige Seppe uit Herselt maakt deel uit van het Nationaal Jeugdkoor van België. Hij nam deel aan de show als de vlotte ‘spring in het veld’ Sam Gooris.  

Grootste Kidskoor van België   
Het Jeugdkoor brengt klassieke muziek en kinderliederen, maar vooral ook pop, rock, hip hop én de liedjes van vandaag waar de kids van houden: Mika, Abba, Queen, Amika, Samson & Gert, K3, ... Zo kan je Britney Spears in klassieke stijl te horen krijgen, maar eveneens Mega Mindy in een jasje van Chopin! De koorleden zingen bijvoorbeeld ook het Zuid-Afrikaanse volkslied, soms in musicalstijl, soms in de stijl van Johann Sebastian Bach. Ze vlechten ook wel eens een flard Mozart door een kinderlied.

In oktober 2010 gaat een diepe wens van Tim Devolder in vervulling. Dan staat het Nationaal Jeugdkoor in de Vlaamse Opera met de opera ‘School op stelten’. Jaarlijks geeft het Jeugdkoor zo'n 75 concerten in volle zalen, in heel Vlaanderen. Hoogtepunt was het optreden in de zomer van 2008 voor het Belgische Koningshuis, en dat ter ere van de Dag van de Dynastie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: