Goele Bormans

Om de twee jaar tovert Festivaria het Donkmeer om tot een prachtig decor voor een openluchtmusical. Het vaste podium ligt al enkele jaren op het Donkmeer, en behoort tot één van de mooist gelegen openluchttheaters van Europa. De openluchtscène heeft een grootte van 30m op 40m, wat erg groot is voor een theaterpodium. Het decorconcept werd bedacht door Stefaan Haudenhuyse. Zijn pronkstuk is absoluut het hoofd van het Vrijheidsbeeld. Gezien iedereen bij de gedachte aan Amerika aan het Vrijheidsbeeld denkt, was dat het beste symbool wat ze konden kiezen. Het hoofd lijkt een vast beeld, maar blijkt eigenlijk een heuse luchtballon, wat het toch wel uniek maakt. Aan de linkerkant van het podium bevindt zich de Italiaanse wijk met de kenmerkende opgehangen was die je overal in Italië ziet. In het midden bovenaan kan je de fabrieken vinden waar de mensen werken. Onderaan is een meer neutraler stuk wat voor verschillende locaties kan doorgaan. En ook al is het water donker en groen, toch wordt ook dat gebruikt... Het decor ziet er alvast veel belovend uit...

"The Story of Sacco & Vanzetti" vertelt het waargebeurd verhaal van Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti, twee Italianen die naar het beloofde land Amerika trokken. Hun roze wolk wordt al snel doorprikt. Ze zijn niet welkom, vinden geen werk en zijn verdacht van alles. Ze vormen met gelijkgestelden de groep van de anarchisten en strijden op een vreedzame manier voor een beter leven. Op een dag worden ze zomaar opgepakt en worden ze onterecht beschuldigd van roofmoord. Er zijn geen bewijzen tegen hen, enkel maar in hun voordeel. Maar toch worden ze door de procureur en de rechter veroordeeld tot de dood. Er ontstaan wereldwijde protesten, maar niets baat, na 7 jaar worden ze uiteindelijk veroordeeld.

De musical is op dit verhaal gebaseerd. Met een groot aantal vrijwilligers en een ervaren hoofdcast kan het alvast niet misgaan. Dit dan nog allemaal begeleid onder de deskundige leiding van Frank van Laecke, met de prachtige muziek van Dirk Brossé en de mooie liedteksten van Allard Blom laten ons al dromen van vuurwerk op het podium. Wij mochten alvast een kijkje gaan nemen achter de schermen en waren al onder de indruk van het prachtige decor. Frank van Laecke en Dirk Brossé lootste ons door het decor en de muziek. Ook de cast kwam even een kijkje nemen en gaf ons rustig de tijd om een paar mooie foto's te maken. De open repetitie die we alvast mochten volgen, bracht veel ontroering. Als het nu al zo pakkend was, houden we ons hart al vast tot het moment dat we het mogen zien met alles erop en eraan.

Het stuk gaat in première op vrijdag 21 augustus. Wij kijken er alvast naar uit en brengen je dan graag een volledig verslag! Ben je toch al benieuwd naar hoe het er allemaal uit ziet? Neem dan snel een kijkje in het fotoalbum voor een voorproefje!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: