Een corona lied met bijbehorende wandeling

Naar aanleiding van het vreemde jaar, te danken aan de Covid-pandemie, schreef Jokke (Jonas van Langendonck) samen met Witty Quill (Niel Soetaert) ‘Code Rood’. Een nummer waarmee de jonge artiest de Leuvenaar een hart onder de riem wil steken. Voor dit project riep hij de hulp in van kunstenaar Roncha en het jongerenlabel MijnLeuven.

Doorheen de Leuvense binnenstad verschenen de laatste weken van het afgelopen jaar raamtekeningen die verband houden met de tekst van het nummer. Deze raamtekeningen maken deel uit van een interactieve wandeling, die u de kans geeft om letterlijk door het lied te wandelen. Door middel van QR-codes neemt de jonge zanger de wandelaar mee in zijn nummer. Audiofragmenten vertellen het verhaal achter elke tekening en geven de luisteraar een unieke kijk in het hoofd van de auteur.

Een unieke ervaring

Hoe het nummer tot stand is gekomen, kent toch wel een unieke werkwijze vertelt Jokke: ‘Enkele maanden geleden had ik mij voorgenomen om iets te schrijven omtrent de huidige situatie. Juist omdat het zo plots aanwezig was en deel uitmaakte van het dagelijks leven kostte het geen moeite om de juiste woorden te vinden. Het begrip ‘Code Rood’ zei voor mij al genoeg, het heeft een zeer duidelijke betekenis. Het nummer tot stand brengen verliep gezien de omstandigheden niet zoals normaal. De studiosessies gingen per videocall en om die reden voelde het ook wat onpersoonlijk en onwennig aan. Normaal gezien zitten we samen in de studio en geeft ook de sfeer een bepaalde meerwaarde of karakter aan het nummer. Nu was het nét iets anders, desalniettemin ben ik heel tevreden met het eindresultaat.’.
* Voor fans van: Brihang, Tourist, Bart Peeters, Raymond Van het Groenewoud,...

Schreeuw naar aandacht

De video van het nummer is duidelijk ook een schreeuw naar aandacht. De lege concertzaal geeft ondanks de hoopvolle boodschap toch wel een melancholische noot aan het lied. ‘Ik denk dat het niet mag onderschat worden hoe zwaar het gewicht van heel de situatie op de cultuursector leunt en wat de impact zou zijn als die sector wegvalt. Cultuur is ontspanning en vrije tijd. Iedereen wil graag eens naar een concert, een film kijken of een voorstelling bijwonen, maar op dit moment vrezen veel concertzalen en dergelijke voor hun voortbestaan.’, aldus Ariël Hauspie. ‘Ik denk dat mensen pas echt gaan weten hoe belangrijk de cultuursector is, moest hij wegvallen en dat willen we absoluut vermijden. Daarom vonden we het belangrijk om dat ook aan bod te laten komen in de video. De letterlijke schreeuw om aandacht op zich kan weinig veranderen, maar als we samen roepen valt er misschien nog iets aan te doen.’

Steun en hoop

Jokke hoopt vooral dat dit nummer de mensen steun brengt en hoop geeft. Want nog steeds brengt muziek mensen samen, ook van op een afstand. ‘Ik heb gewoon mijn gevoelens verwoord in dit lied en ik hoop dat de mensen zich hierin kunnen herkennen en zich op die manier aan het nummer kunnen optrekken.’, sluit de artiest het gesprek af.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer informatie
Meer over