Op dinsdag 1 december volgt Koppen XL enkele koppels die zelf het geslacht van hun baby willen bepalen. Wetenschappelijk is dat mogelijk, maar de wet laat het niet toe. Toch laten veel koppels en artsen zich niet tegenhouden door het verbod. Ik wil een meisje!, op dinsdag 1 december in Koppen XL op Eén.

Christophe en Edwige zijn de trotse ouders van twee zonen, Esteban en Diego. Maar het Franse koppel wil nog een kind en dat moet absoluut een meisje zijn. Alleen hebben ze dat natuurlijk niet te kiezen. Het koppel probeert alles. Volgens de Chinese horoscoop is april de beste maand om een meisje te maken, anderen raden hen een aangepast dieet aan en er zijn zelfs mythes die volhouden dat het juiste standje zou helpen.

Maar ook de wetenschap doet een duit in het zakje, met de scheiding van zaadcellen bijvoorbeeld. Het X-chromosoom zorgt voor een meisje, Y voor een jongen. Nog een stap verder is de selectie van de embryo’s. Via ivf worden verschillende eicellen bevrucht en enkel het gewenste geslacht wordt teruggeplaatst. Een bepaald geslacht kiezen, is misschien begrijpelijk, maar tegenstanders vinden het ethisch verwerpelijk. In Europa is het alvast verboden om koppels te helpen het geslacht te bepalen. Maar toch gebeurt het.

Koppen XL trekt naar Griekenland, waar het in geen tijd voor zesduizend euro – reis en verblijf niet inbegrepen – een arts vindt die wil helpen. Volledig illegaal, maar dat houdt het ziekenhuis niet tegen. Ook in Turks Cyprus vindt de ploeg een arts die bijna dagelijks koppels helpt. Lucratief, maar opnieuw volledig illegaal.

Oorspronkelijke titel Fille ou garcon, choisir à tout prix, een reportage van Envoyé Special.

Koppen XL: op dinsdag 1 december om 21.30 uur op één

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: