Is er zes maanden na de grote ramp van Rana Plaza iets veranderd voor de textielarbeiders in Bangladesh? Tim Verheyden trok voor Koppen naar Bangladesh en zocht het uit. Op donderdag 24 oktober heeft Koppen het ook over drones; die zijn erg populair, maar hoe zit het met de wetgeving? Ten slotte gaat Koppen op zoek naar de echte Christoff, de mens achter de populaire schlagerzanger met de eeuwige glimlach.

MADE IN BANGLADESH

Koppen vroeg zich af of er zes maanden na de grote ramp van Rana Plaza, een van de grootste industriële rampen van de voorbije 25 jaar, iets veranderd is voor de textielarbeiders in Bangladesh. Tim Verheyden deed zich voor als koper en trok naar Bangladesh. Hij stelde met eigen ogen vast in wat voor mensonterende omstandigheden daar vandaag nog steeds gewerkt wordt.

Koppen filmt met verborgen camera, want al snel wordt duidelijk dat ze hier liever geen pottenkijkers hebben. Het programma stoot er op sweatshops waar mensen werken voor onder meer H&M, S. Oliver, Marks & Spencer, Tommy, Lidl en Aldi. Ook kinderen worden hier niet gespaard. Met valse papieren worden ze tewerkgesteld in een totaal onveilige omgeving. De grote kledingmerken verdoezelen hun aandeel in die wantoestanden. De plaats waar het label wordt ingenaaid, daar is het kledingstuk zogezegd gemaakt.

In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, zijn er zo’n 5000 textielfabrieken, waarvan enkele honderden sweatshops. 1 op de 10 kledingstukken die in onze kleerkasten hangen, zijn hier gemaakt. Toch staat 82 procent van de Vlamingen bijna nooit stil bij de mensonwaardige omstandigheden waarin de arbeiders moeten werken, dat blijkt uit een enquête die we bij 1000 Vlamingen telefonisch lieten uitvoeren.

DRONES

Sinds enkele maanden zijn drones of onbemande vliegtuigjes een echte hype. Elke amateur kan ze kopen in de elektronicazaak en er een camera op monteren.

Er is ook geen enkele wet die verbiedt om met een drone van minder dan één kilogram vrij rond te vliegen. Maar wat als je er stiekem je buurvrouw mee filmt of, zoals we zelf deden, boven het huis van een bekend politicus vliegt?

Ook professioneel zijn er alsmaar meer bedrijfjes die met dronebeelden geld verdienen. Elke maand komen er wel drie bij. De toepassingen zijn oneindig. Drones worden gebruikt in de immobiliënsector, voor documentaires of bij het controleren van de zonnepanelen op uw dak. Alleen, momenteel is er geen wetgeving die professioneel vliegen mogelijk maakt. De sector vraagt dringend duidelijkheid.

DE ECHTE CHRISTOFF

Schlagerzanger Christoff staat zaterdag voor een volle Ethias Arena en zijn cd- verkoop loopt als een trein. Maar wie zit er achter die eeuwige glimlach? Onze reporter mocht hem drie dagen lang op de huid zitten. De echte Christoff blijkt zeer gelovig. Als homo gruwt hij nochtans van de uitspraken van aartsbisschop Léonard: “Ik help mijn vrienden via de rozenkrans naar het geloof, en de kerk duwt ze weer buiten.”

Alle beslissingen in het leven van Christoff worden genomen door ‘zieneres’ Rita. “Zij kijkt in mijn ziel. Ze voorspelde mijn succes in Duitsland, terwijl ik Duits vroeger echt niet mooi vond. Nu is het mijn tweede taal.” Als kind overleefde hij een hersentumor en werd hij weggepest op school. “Nu weet ik dat het voorbestemd was; had ik verder gestudeerd, was ik nooit beginnen te zingen.”

Het geheim van zijn succes kan hij zelf heel goed analyseren. “Ik heb mezelf geleerd tegelijk bereikbaar én onbereikbaar te zijn. Ik ben de vriend van mijn fans en noem hen bij naam. Maar tegelijk laat ik ze dromen.”

Koppen: op donderdag 24 oktober om 20.40 u. op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over