Na een sabbatjaar is Jonas Winterland terug met Berichten uit de schemerzone, tegelijk een boek en een plaat. De introverte singer-songwriter nam zijn vierde album op met het kruim van de Belgische muziekwereld. In de studio passeerden o.a. Chantal Acda, Tom Lodewyckx (K’s Choice), Laurens Billiet (Douglas Firs), Alano Gruarin (Kommil Foo) en Patricia Vanneste (Balthazar en Warhaus). De productie was in de handen van aanstormend talent Stef Lenaerts.

De titel Berichten uit de schemerzone slaat op de breuklijn die de verzameling nummers in tweeën splitst. Aan de ene kant zijn er vier popsongs, met voorsprong de meest melodieuze, aanstekelijke songs die Jonas ooit schreef. Er zit een lichtvoetigheid en een dosis humor in die je misschien niet met hem zou vereenzelvigen. Daar staan vier eerlijke, compromisloze songs tegenover, die nauwelijks meer nodig hebben dan stem en gitaar. Beide helften worden met elkaar verbonden door de teksten. Want waarom zou je in een catchy popsong niets zinvols mogen meegeven?”

Qua sound is Berichten uit de schemerzone een synthese van Jonas’ eerste drie platen: de strijkers en akoestische klanken van Mensen zijn gemaakt van dun papier (2013), de indie-pop van Zwaartekracht en andere verzinsels (2015), en de elektronische accenten van Liever uit balans (2017). Met Jonas’ poëtische, confessionele teksten kom je uit bij een eigenzinnige kruising tussen Leonard Cohen, Eels, The Tallest Man On Earth en Laura Marling. Een unieke combinatie, zeker in het Nederlands.

DE PERS OVER JONAS WINTERLAND:

  • “Een concert dat intieme breekbaarheid aan vrolijke zelfrelativering wist te koppelen. Een magische combinatie van de Vlaamse E van Eels.” (De Standaard)
  • Als tekstschrijver kan Winterland stilaan de vergelijking met de grote Leonard Cohen doorstaan.” (De Morgen)
  • “Bloedmooie, trefzekere teksten. Veel beter zijn ze in onze taal niet te vinden.” (Enola Magazine)

Live Sessie met gasten op 28/01
Albumvoorstelling @Motor Music / Mechelen
Tickets win je dit weekend oa via de social media van Jonas Winterland

Op dinsdag 28 januari - drie dagen voor de officiële release - stelt Jonas Winterland in avant-première zijn nieuwe album 'Berichten uit de schemerzone' voor. Dat doet hij tijdens een exclusieve en intieme live-sessie voor een beperkt publiek. De sessie gaat door in MotorMusic Studio (Mechelen), waar de plaat van a tot z is ontstaan: van de prilste demo's tot de finale mixen.

"De bedoeling is ook om tussen mijn nummers door ruimte te nemen om wat over de ontstaansgeschiedenis van elke song te vertellen. En ik ga ook één stukje uit het boek voorlezen." aldus Winterland.

Muzikale vrienden Frank Vander Linden, Marble Sounds en Chantal Acda komen de geboorte van dit nieuwe album mee vieren en coveren voor de gelegenheid elk een song uit één van Jonas' vorige albums. "Chantal Acda en ik gaan natuurlijk ook samen "Plaats onder de zon" brengen" Jonas Winterland.

Voor deze sessie kan je uitsluitend tickets winnen, en dat oa via de mediapartners Radio 1 (Belpop) en Focus Knack (online) of natuurlijk de social media (FB) van Jonas Winterland zelf.

‘Laura’ single uit ‘Berichten uit de schemerzone’
‘De titel van de song verwijst naar Laura Marling, een songwriter naar wie ik het afgelopen jaar veel geluisterd heb. Zij slaagt er als geen ander in om verlies te transformeren tot prachtige songs. Voor deze tekst vond ik pas inspiratie toen ik mijn sabbatjaar onderbrak voor een benefietconcert in een psychiatrische centrum. Ik voelde ik toen pas hoe hard ik het podium miste en hoe belangrijk het voor mij is om mijn ervaringen in songs te blijven gieten. Muziek geeft mij zuurstof. Ik heb al vaker geschreven over de kwetsbare, struikelende mens, maar misschien ben ik met de zin ‘Je kan beter mooi verliezen dan winnen zonder glans’ ongeveer tot de kern gekomen van wat ik daarover te zeggen heb.’ Luister hier naar de single:

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over