- Open brief aan Kanye West -

Beste Kanye,

Wat ben je een genie. Dat besef je natuurlijk zelf wel, maar ik wou het via deze weg nog even benadrukken. Je creëerde niet alleen een pak zalige platen, je had ook oog voor ander talent. Tien jaar geleden stond ene John Roger Stephens voor je deur. Afgewezen door alle grote record labels, maar jij gaf 'm een plekje bij ‘GOOD music’. Zoals er in de Bijbel valt te lezen: ‘En Kanye hoorde dat het goed was’.

Zo'n 10 jaar later trok ik naar een optreden van de intussen levende soullegende in Vorst Nationaal. Heb je zelf goeie herinneringen aan Vorst, Kanye? Ik was op je last minute show een jaar of twee geleden. De zaal was maar half gevuld, je moeder was nog niet zo lang geleden overleden en je bracht een visueel zeer kunstzinnige show. Je droeg een wit masker met veren en een dwangbuis. John hield het een pak soberder bij zijn 'All of Me Tour' met een stijlvol zwart kostuum en wit hemd. Achter hem een strijkkwartet, een drummer, basgitarist en mooie lichten. Meer niet.

Zag je 10 jaar geleden al dat John zo’n gentleman was? Viel dat toen al op? Gisteren was hij alvast zo smooth. Zo sereen. Al van bij zijn eerste nummer ‘Made to Love’ bracht hij warmte in Vorst. En dat was niet makkelijk, Kanye. Iedereen zat op veredelde stoeltjes. Het leek een beetje een groot uitgevallen cafetaria ofzo. Echt, dikke pluim dus voor John. Geef je hem dat door?

Gek toch hoe jij John een plekje gaf als backing vocal bij Alicia Keys (die zei: John Legend? How come you’re a legend if I don’t even know you) waarna hij uitgroeide tot een 9 keer Grammy Award winner? Hoorde jij dat toen al? Zei je toen al tegen hem: “John, my man, you’re gonna be the greatest soul singer of this era. Trust me.”

Zeg je wel even sorry tegen John van mij in naam van het Vorst Nationaal publiek? Ze klapten af en toe echt serieus uit de maat. Zelfs ik vond het vervelend. Gelukkig liet Mr. Legend het niet aan zijn hart komen. Hij speelde gezwind voort. Jij had misschien wel even de massa terechtgewezen. Dat heb je met genieën hé. Tijdens jouw optreden in Vorst deed je een auto-tune stuk van wel 10 minuten. Iedereen stond rond te kijken met een ‘WTF-gevoel.’ Je kleurt nu eenmaal graag buiten de lijntjes hé, Kanye! John bleef er netjes binnen. Niet erg hoor, hij is gewoon een steengoede soulzanger.

Maar wil je ‘m 1 iets vragen Kanye? Wil je ‘m verzoeken om niet langer ‘Rock With You’ van Michael Jackson te coveren? Van sommige nummers blijf je beter af. Dat weet jij ook wel hé. De saus pakte precies niet helemaal bij dat nummer. Ik voelde het niet. Zijn versie van Bridge over Troubled Water was wel pakkend. Dat mag je ‘m ook wel zeggen.

En dan afsluiten met Ordinary People en All of Me. Ik hoorde dat John zijn Ordinary People samen schreef met Will.I.Am voor The Black Eyed Peas. Maar dat hij het meer een ‘John Legend’ nummer vond en het dan maar zelf bijhield. Heb jij er zo’n zelfzekere man van gemaakt? Heb jij ‘m daar extra in gesteund? Wat het ook is Kanye, je bent een topkerel. En John moet zowat de beste soulzanger zijn die ik ooit heb gehoord.

Groetjes aan je vrouwtje en je kleintje. En groeten aan John. Hij mag altijd eens in mijn huiskamer komen spelen. Daar zou ik hier thuis keihard mee scoren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Artiest / titel:: 
John Legend
Datum: 
1 november /2014
Locatie: 
Vorst Nationaal
Meer over