Afgelopen week hield Radio 2 een inzamelactie voor gebruikte huishoudolie. Inspecteur Decaluwé riep samen met Valorfrit de luisteraars elke ochtend op om hun 'oliespoken' uit kelders, tuinhuizen en bergingen op te diepen, massaal naar het containerpark te brengen en mooie prijzen te winnen. Het resultaat was overweldigend, zowel qua deelnames aan de wedstrijd als qua volume ingezamelde olie.

Een hele week lang besteedde het programma ook inhoudelijke aandacht aan de levenscyclus van frituurvetten en -oliën. Via reportages, tests en interviews werd de volledige weg in kaart gebracht, van ruwe productie over verantwoord gebruik tot de inzameling op het containerpark en de verwerking naar biobrandstoffen.

Vlaanderen vetvrij
Dat de Vlaming wel degelijk te mobiliseren is voor een beter milieu, bleek uit het succes van de grote actie. Met prijzen als een jaar gratis groene stroom, friteuses en boeken van Inspecteur Decaluwé trokken de luisteraars naar het containerpark om hun oliespoken een nieuw leven te geven. Daar ontdekten ze een code die ze per sms of via de website konden insturen om deel te nemen. Maar liefst 2 169 inzendingen stroomden binnen, en dat deden de olies en vetten op het containerpark ook, met een spectaculaire 'vetopbrengst' als resultaat. Tom Smidts, manager van Valorfrit cijfert opgetogen na: "Op een doorsnee week verzamelen we zo'n 120 ton olie, maar met deze actie stelden we een stijging van zo'n 25 procent vast. We hopen dat we de Vlaming een goede gewoonte aangeleerd hebben."

Ook presentator Hein Decaluwé was erg te spreken over de talloze reacties. Zaterdag ging hij zelf een kijkje nemen bij enkele containerparken en stelde hij vast dat de campagne haar doel niet had gemist: "Vanuit de studio heb je soms weinig contact met de 'echte wereld', maar met deze actie hebben we echt gemerkt hoe zeer de materie van ons programma leeft bij de mensen. Het is fantastisch dat we hiermee zo veel mensen niet alleen aan het denken gezet hebben, maar ook aan het doen."

Inspecteur Decaluwé, elke weekdag van 8 tot 9 uur op Radio 2

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: