Rijke oogst van films met maar liefst 40 langspeelfilms en 15 documentaires.

De selectie van Academy Langspeelfilm - en Documentairefilms van de European Film Academy was nog nooit zo groot. Met een nieuwe lading films die in september wordt aangekondigd voor het tweede deel van de Langspeelfilmselectie , lijkt 2021 een recordjaar te worden met kwalitatief hoogstaande films uit heel Europa. Vanwege de pandemie, de bijbehorende beperkingen en het feit dat verschillende belangrijke festivals in Europa later plaatsvinden dan normaal, kondigt de European Film Academy de langspeelfilm selectie voor de European Film Awards 2021 in twee stappen aan: te beginnen met de 40 titels van vandaag, een tweede deel verschijnt in september. Alle 15 geselecteerde documentaires worden vandaag ook aangekondigd. Samen vormen de films de Feature Film en Documentary Film Selection 2021 en komen ze allen in aanmerking voor een nominatie voor de European Film Awards 2021.

De speelfilms werden uitgekozen door een commissie, samengesteld uit de raad van bestuur van de Academie en een brede waaier van Europese experts, waarvan de namen na de aankondiging van alle speelfilms worden gepubliceerd. De documentaires werden geselecteerd door EFA-bestuursleden Graziella Bildesheim (institutioneel/Italië) en Ada Solomon (producent/Roemenië), Katja Gauriloff (regisseur, scenarioschrijver/Finland), Kathrin Kohlstedde (festivalprogrammator /Duitsland), Veton Nurkollari (artistiek directeur /Kosovo), Orwa Nyrabia (artistiek directeur/Nederland, Syrië), Rada Šešić (festivalprogrammator en filmmaker/Bosnië & Herzegovina/Nederland), Rajesh Thind (schrijver, producent en regisseur/VK) en Ana Vicente (salesagent/ UK).

Tegelijkertijd presenteert de European Film Academy een nieuw VOD-platform voor al haar leden. Dit werd ontwikkeld in het kader van een 18 - maanden durende digitaal transformatieprogramma in 2021-2022. Het nieuwe VOD-platform biedt ultramoderne functies aan en een beter overzicht van alle geselecteerde films, waardoor het kijkproces voor alle leden gebruiksvriendelijker wordt. De komende weken kunnen de ruim 4.000 leden van de European Film Academy de geselecteerde films bekijken en (na bekendmaking van alle films) stemmen op de nominaties in de speelfilmcategorieën European Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist evenals voor de nominaties in de categorie Europese Documentaire.

Op basis van de stemmen van alle leden worden de nominaties op 9 november 2021 bekendgemaakt tijdens het Sevilla European Film Festival in Spanje. Een 8-koppige jury zal beslissen over de prijswinnaars in de categorieën European Cinematography, Montage, Production Design, Costume Design, Make-up & Hair, Original Score, Sound en Visual Effects.

Twee Belgische producties worden geselecteerd :
Fictie: THE WHALER BOY / KITOBOY (Rusland, Polen, België) van Philipp Yuryev, geproduceerd door Rock Films (Rusland), Orka (Polen), Man’s Films (België)
Documentaire : ALL-IN (België, Nederland, Frankrijk) van Volkan Üce, geproduceerd door Timescapes (België), HALAL (Nederland), Little Big Story (Frankrijk), Magellan Films (België), Onomatopee Films (België), met VRT, BNNVARA.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: