Bart Kaëll (Eurosong 83-87) staat 25 jaar op de planken. Dat viert hij volgende zaterdag met een groot concert in de Antwerpse Zuiderkroon. De 47-jarige zanger zal tijdens het concert ook enkele muzikale gasten ontvangen. Op het podium wordt hij bijgestaan door Laura Lynn, Tess Goossens en Sha-Na.

Bronzen en en zilveren plak tijdens Eurosong
Eigenlijk staat Bart al even langer op de planken. In 1982 kwam hij piepen tijdens de Baccara-beker, maar de doorbraak kwam er een jaar later door zijn deelname aan Eurosong. Met de fraaie ballade 'Symfonie' kaapte hij de bronzen medaille weg. Het stond in de sterren geschreven dat Bart twee jaar later zou herkansen, maar in 1985 opteerde de VRT voor een hoogculturele inzending op tekst van de onlangs overleden Hugo Claus, die dermate hoogcultureel bleek dat het feestje niet doorging en Linda Lepomme met 'Laat me nu gaan' naar Göteborg werd opgestuurd.

Toen de VRT in 1987 terug aan zet was, trad Bart Kaëll met 'Carroussel' aan als de te kloppen favoriet, maar het onvoorstelbare gebeurde: hij wérd geklopt door Liliane met haar 'Soldiers'. Sindsien heeft Bart zich ver gehouden van alles wat met Eurosong te maken had.

Zingen was steeds de hoofdbezigheid
Het weerhield hem niet om een mooie carrière uit te bouwen. Vooral dan dankzij de commerciële zender VTM, waar hij aan de bak kwam als presentator van de 'Soundmixshow' en nadien het 'Rad van Fortuin'.

'Maar zingen is steeds mijn hoofdbezigheid gebleven', vertelt Bart deze week in 'Dag Allemaal' waar hij uitgebreid terugblikt op zijn carrière. Bart tekende voor hits als 'La Mamadora, De Marie-Louise, Ik weet niet wat ik doe, Zeil je voor het eerst, Duizend terrassen in Rome' en recenter 'Beetje bij beetje' en ''t is volle maan vannacht'. Uit de Nederlandse voorronde coverde hij het nummer 'De schok van mijn leven' en met Lisa Del Bo (ESF 96) zong hij een reggae-versie van de Tura-klassieker 'Eenzaam zonder jou' naar de top. Met Vanessa Chinitor (ESF 99) blikte hij het duettenalbum 'Costa Romantica' in.

Kaëll is steeds trouw gebleven aan zichzelf en tekende voor liedjes die niet ingegeven waren door de mode van de dag. Het maakt dat hij na 25 jaar nog steeds een veel gevraagde zanger is die zich zowel in studentenmilieus als op een schlagerfestival als een vis in het water voelt.

Bart Kaëll - 25 jaar op de planken, zaterdag 29 maart, 20u in De Zuiderkroon.
Info en kaarten: zuiderkroon.be

Bron: Raf van Bedts - www.eurosong.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: