De EBBAs of European Border Breaker Awards zijn in het leven geroepen door de Europese Unie en worden dit jaar voor de zesde keer uitgereikt. Ze gaan naar debuterende Europese artiesten die ook buiten de eigen landsgrenzen wisten door te breken. Dit wordt beoordeeld op basis van de verkochte platen, verkregen airplay en gespeelde concerten. In het verleden werd de EBBA al gewonnen door artiesten als Carla Bruni, Damien Rice, Tokio Hotel, The Thrills, Gabriel Rios en The Fratellis.

De tien winnaars van 2009 krijgen hun prijs op 15 januari in Groningen tijdens het Eurosonic festival, in een grote show die wordt gepresenteerd door Jools Holland. De Nederlandse omroep NOS neemt deze show ook op en zendt hem uit op zaterdag 17 januari om 20u15.

OOk dit jaar zijn er weer twee Bang! artiesten die in de prijzen vallen tijdnes de EBBA's. AaRON en THE DO, twee nieuwe bands uit Frankrijk die vorig jaar ook allebei op Eurosonic speelden, mogen op 17 januari een prijs in ontvangst nemen.

AaRON scoorde een dikke hit met 'U-Turn (Lili)' en THE DO was alomtegenwoordig met de single 'On My Shoulders'. Beide debuutalbums - 'Atificicial Animals Riding On Neverland' en 'A Mouthful' - zijn nu ook tijdelijk heruitgebracht in een limited deluxe editie met bonustracks.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: