Het mooie weer van het afgelopen weekend doet uitkijken naar een lange zomer en dromen van een zwoel festivalseizoen. Moet zéker in je agenda: Antilliaanse Feesten op 8, 9 en 10 augustus. Het populaire festival in Hoogstraten lokt elk jaar duizenden festivalgangers uit alle windstreken - van de Antillen, Bonaire en Aruba tot Amsterdam - naar de Kempen en staat niet enkel bekend als één van de grootste Caribbean festivals ter wereld, maar ook om het hechte community gebeuren. Op de affiche: de wereldtop van de Caraïbische muziek. Intussen is de line-up compleet. Naast reggaeton-ster Ryan Castro en de populaire Haïtiaanse producer Michaël Brun, zakt onder andere Kes The Band af naar Hoogstraten voor een live show. De hyperpopulaire band scoorde eerder hits met Major Lazer, Snoop Dogg en Shaggy. Ook tof: dit jaar vindt de 40ste editie van het festival plaats. Noem de Antilliaanse Feesten - nog steeds georganiseerd door de familie Verschueren trouwens - dus gerust een gevestigde waarde in het Belgische festivallandschap. Zin in een heerlijke vakantie in eigen land? De volledige line-up en tickets vind je op www.antilliaansefeesten.be

Je hebt deze zomer helemaal geen duur vliegticket nodig om jezelf onder te dompelen in een exotische vakantiesfeer, want de Caraïben bevinden zich drie dagen lang in de anders zo stille Kempen. Een parelwit strand of helderblauwe zee zijn niét terug te vinden in de Blauwbossen in Hoogstraten, maar wél: bloedhete temperaturen op de dansvloer, liters rum, Donderwolkjes en mocktails, Caraïbische beats en zuiderse ritmes. Want op 8, 9 en 10 augustus wordt in Hoogstraten drie dagen lang gedanst op muziekstijlen als salsa, zouk, bachata, reggaeton en reggae tijdens het festival Antilliaanse Feesten. Extra reden om te feesten: het festival viert dit jaar z’n 40ste editie.

Kes The Band & co
Eerder werd de komst van de wereldbekende reggaeton-ster Ryan Castro, de Haïtiaanse dj Michaël Brun (die je kent van zijn hits met supersterren J. Balvin, Anne-Marie, Becky G en Kah-Lo) en hiphopband Broederliefde aangekondigd, net als die van Orquesta Aragón - die tachtigjarige Cubaanse band werd uitgeroepen tot werelderfgoed én schreef al meerdere Grammy’s op z’n naam. Vervolledigen de line-up: Kes the Band, een bekende Soca-band uit Trinidad en Tobago. De groep zakt af naar Hoogstraten voor een exclusieve live show in België en Nederland. En dan zijn er de levende legendes van het Haïtiaanse Tabou Combo. De invloedrijke Haïtiaanse kompa-band werd in 1968 opgericht en staat bekend om zijn levendige mix van kompa, een genre dat traditionele Haïtiaanse ritmes combineert met invloeden uit funk, zouk en andere Caribische stijlen. Drie dagen lang staan er 22 verschillende artiesten op het podium. De volledige line-up vind je online.

Freya Verschueren, mede-organisator: Antilliaanse Feesten, dat is opzwepende muziek, Caraïbische beats, heerlijke eettentjes, bezoekers van over heel de wereld en de sfeervolste camping van heel de wereld. En voor mij ook een familiegebeuren, want mijn vader organiseert dit festival al meer dan veertig jaar. Dit jaar vindt de 40ste editie plaats van ons festival. Aftellen naar augustus!”

Naar de kapper op de camping
Naast het festivalterrein met twee grote podia en een grote spiegeltent - vind je de camping. Een bruisende plek en een thuis voor duizenden festivalgangers. Mensen van alle uithoeken van de wereld komen er samen en internationale vriendschappen voor het leven worden er gesmeed. Dagen vóór het festival van start gaat, slaan bezoekers er hun tenten al op - inclusief zelfgetimmerde dansvloeren, outdoor fitness areas, tattooshops en kapsalons. Wie geen held is in het opzetten van een eigen tent, kan kiezen voor een ‘Festihut’. Een houten huisje voorzien van alle comfort.

Géén frieten, wél Surinaamse hete kip
En ook voor foodies heeft het festival heel wat in petto. Hamburgers of goudgele Belgische frieten vind je er niet, maar de tientallen verschillende foodtrucks serveren heel wat wereldse en exotische smaken. Op het menu onder andere Peruaanse Lomo Saltado - een gerecht met reepjes gebakken steak of Kemp Pork, een broodje Pulled Pork in Whiskey Maple saus, Chileense sopaipillas of Surinaamse hete kip.

Karlien Van Cutsem (26) uit Antwerpen is al jaren trouwe festivalganger: “Ik beschouw Antilliaanse Feesten als mijn jaarlijkse vakantie. Ik leer er elke zomer nieuwe, fantastische mensen van over de hele wereld kennen. Het festivalterrein en de camping zijn een zalige plek om like-minded mensen te leren kennen met verschillende origine, cultuur en achtergrond, maar we delen allemaal de liefde voor muziek en dansen. Antilliaanse Feesten brengt met muziek en dans mensen samen. De sfeer die er heerst, vind je nergens anders. Ik kan niet wachten tot augustus!”

Over Antilliaanse Feesten
Het is intussen al méér dan veertig jaar een traditie: begin augustus is het iets mínder stil in ‘de stille Kempen’ en weerklinkt er Caraïbische muziek in Hoogstraten. In 1983 organiseert Lode Verschueren een latin party in jongerencafé Cahier de Brouillon in Hoogstraten. Al tijdens die eerste editie van de Antilliaanse Feesten ligt de focus op live muziek. Op het podium: twee bands uit Curaçao en Martinique. Anno 2024 is de Antilliaanse Feesten ‘one of the biggest, bravest & boldest Caribbean festivals in the world’ en een absoluut begrip. Wat begon als een feestje in de tuin van de Cahier groeide uit tot een driedaags festival met verschillende podia en heel wat internationale bezoekers én artiesten. In de afgelopen 41 jaar stonden al grote en bekende namen als pakweg Daddy Yankee, Marc Anthony, Wyclef Jean, Shaggy en Kes The Band op het podium. Lode Verschueren is nog steeds organisator en intussen staat ook de volgende generatie mee aan het roer. Op 8, 9 en 10 augustus vindt de 40ste editie van het festival plaats. www.antilliaansefeesten.be

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: