Radio 2 neemt de Vlaamse burgemeesters onder de loep, nu hun legislatuur halfweg is. Samen met Het Nieuwsblad pakt Radio 2 uit met verrassende resultaten in Het rapport van uw burgemeester. De eerste resultaten zijn maandag 30 november te horen in Avondpost op Radio 2. Heel de week bestudeert Radio 2 de resultaten van de grootschalige enquête met verschillende invalshoeken per regio.

Het rapport van uw burgemeester
Radio 2 en Het Nieuwsblad pakken op dinsdag 1 december uit met Het rapport van uw burgemeester waarin alle Vlaamse burgemeesters en gemeentebesturen een score op 10 krijgen. Nu de gemeentebesturen halfweg hun legislatuur zijn, wil Radio 2 graag weten hoe de Vlamingen over hun burgemeesters denken. Bovendien zijn de ogen de laatste tijd voortdurend gericht op Europa. Radio 2 wil met het grote burgemeestersrapport toch ook de aandacht vestigen op het regionaal bestuur en kijken wat er dichtbij de mensen gebeurt.

De enquête die aan de basis van dit rapport van uw burgemeester ligt, is de grootste die ooit in Vlaanderen werd afgenomen. Meer dan 140 000 Vlamingen uit 307 gemeenten kregen vragen voorgelegd over hun burgemeester.

Verrassende resultaten
Uit Het rapport van uw burgemeester komen opvallende resultaten naar voor. Maandag 30 november geeft Radio 2 al de meest in het oog springende resultaten vrij. Op de vraag of de Vlaming zijn burgemeester kent, is het antwoord verrassend positief. 93 % van de Vlamingen kent zijn burgemeester en in drie gemeenten, Brakel, Knokke-Heist en Gooik, is dat zelf 100 %.

Radio 2 wou ook wel eens weten of de Vlaming contact heeft met zijn burgemeester. Uit de enquête blijkt dat in de grote steden maar 28 % van de Vlamingen zijn burgemeester ooit gesproken heeft. In Brussel is dat amper 15%. De grote meerderheid, 80 tot 90 %, van de Vlamingen zegt bovendien dat hij nog nooit door zijn burgemeester geholpen is met een persoonlijk probleem. Verder blijkt dat de Vlaming zijn burgemeester rechtstreeks wil verkiezen. Meer dan 75% van de Vlamingen is daar voorstander van. 80 % van de Vlamingen zou zich daarbij vooral laten leiden door de persoonlijkheid van de kandidaten. De hoogst en laagst scorende burgemeesters

De Vlamingen deelden ook punten uit. De burgemeesters kregen telkens een score op tien. Radio 2 zet per provincie de goede en minder goede leerlingen op een rijtje.

De best scorende burgemeesters:
• Meeuwen-Gruitrode (Limburg)
• Kruishoutem (Oost-Vlaanderen)
• Herne (Vlaams-Brabant)
• Mesen (West-Vlaanderen)
• Vorselaar (Antwerpen)
De slechts scorende burgemeesters:
• Houthalen-Helchteren (Limburg)
• Wichelen (Oost-Vlaanderen)
• Oud-Heverlee (Vlaams-Brabant)
• Moorslede (West-Vlaanderen)
• Mortsel (Antwerpen)

Elke regionale omroep nodigt op dinsdag 1 december in Ochtendpost zijn best en slechts scorende burgemeester uit voor een hartelijke babbel bij een kop koffie, een croissant en zijn rapport met de resultaten. Radio 2 onderzocht ook op wie de burger in 2012 zou stemmen. Op woensdagochtend geeft Ochtendpost de resultaten van de duostemming en gaat in discussie met een burgemeester en zijn (mogelijke) uitdager in 2012.

In de Langste Minuut zoekt Ochtendpost van dinsdag 1 december tot en met vrijdag 4 december ‘de slimste burgemeester van de dag’. Het wordt telkens een duel tussen twee burgemeesters die aan elkaar gewaagd zijn. De burgemeester uit de grootste en de kleinste gemeente van de provincie, uit twee aangrenzende gemeenten, twee ex-partijgenoten, twee vrouwelijke burgemeesters of een oude rot in het vak tegenover een groentje: wie overleeft het duel?

In Middag- en Avondpost worden in de loop van de week de resultaten die het gemeentebestuur na drie jaar geboekt heeft onder de loep genomen. Hoe zit het met het onderhoud van wegen en voetpaden? Is er genoeg of te veel blauw op straat? Is er voldoende kinderopvang? Is er een goed aanbod van sport en cultuur? En hoe zit het met de leefkwaliteit in het dorp en met de hulp aan ouderen en gehandicapten? Radio 2 zoekt het uit.

Ochtendpost: elke weekdag van 6 tot 8 uur
Middagpost: elke weekdag van 12 tot 13 uur
Avondpost: elke weekdag van 16 tot 18 uur op Radio 2

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: