Els Verhaeren

Een hele namiddag mooi weer, met slecht een enkele verdwaalde regendruppel, maar toch werden de concerten tijdens de namiddag op Rock Am Ring niet gestart omwille van een dreigend onweer dat vanaf 17u zou kunnen passeren over het vliegveld van Mendig. De reden waarom die middag de concerten niet doorgingen is dat het wel heel erg moeilijk is om 93.000 toeschouwers terug van het terrein te krijgen zodat ze zouden gaan schuilen in hun auto’s of tenten. Een tweede dag op rij slachtoffers riskeren wilde men bij RAR voorkomen. Daarom werd er beslist om hen zo lang het onweer niet gepasseerd was niet toe te laten op het terrein zodat er ook geen evacuatieproblemen zouden kunnen ontstaan.

Het onweer kwam uiteindelijk over RAR rond 17.45u en viel al bij al heel goed mee. Het was veel minder erg dan vrijdag. Fans bleven echter nog in onzekerheid over het verdere verloop van het festival. De sociale media van RAR draaide overuren door onzekere festivalgangers die wilden weten of ze terug naar de festival site mochten komen of beter richting huis moesten vertrekken. Veel speculaties werden gedaan, maar uiteindelijk kwam het verlossende antwoord van RAR rond 19.30u dat ze alles in werking stelden om rond 21u te starten met de headliners.

Om 20.45 werden de poorten van het terrein geopend en kon het publiek de festival site betreden. Om 21.30u sprak Marek Lieberberg zijn publiek toe vanop Volcano Stage met de melding dat zondag nog onzeker was, maar zaterdagavond zou er nog gerockt worden! En ze begonnen daarmee met Deftones op Volcano Stage en Killswitch Engage op de Crater Stage. Deftones speelden een set van zo’n 45 minuten waarin ze stevigere up tempo nummers afwisselden met rustigere nummers. Zanger Chino Moreno begroette zijn publiek van dichtbij. Heaven Shall Burn zette iets later dan weer alles in vuur en vlam op Crater Stage.

Het grote publiek zakte echter tegen 23u af naar Volcano Stage waar de vier mannen van Red Hot Chili Peppers hun opwachting

Red Hot Chili Peppers - 1
Red Hot Chili Peppers © Edwin Houdevelt

maakten. Zij starten met een instrumentale intro die overging in de herkenbare rif van “Can’t Stop”. Het publiek had er duidelijk nog veel zin in. Vanaf het begin werd er luid meegezongen en dat bleven ze doen bijna heel de show lang. Want de set leek wel een best of RHCP met veel gekende nummers als “Dani California”, “Otherside” en “Under the Bridge”. Af en toe passeerde ook een nieuw nummer als “Dark Necessities” en “The Getaway” van hun gelijknamige nieuwe album. Frontman Anthony Kiedis en kompanen stonden met veel energie op het podium, maar volgens een toeschouwer op RAR stonden de mannen met net iets te weinig passie op het podium. “RHCP waren één en al professionaliteit, maar miste dat beetje extra”, aldus een Duitse fan. Wie zal het zeggen want je kon het publiek duidelijk zien en horen genieten. Luid meezingen en dansen, je zag en hoorde het langs alle kanten gebeuren.

Voor wie het toch nog wat steviger wilde, had RAR nog Bullet For My Valentine in petto op Crater Stage. Stevige metalcore die het hartritme wat deed stijgen. Matthew Tuck & co zorgde voor stevige gitaren en drums met nummers als “Your Betrayal”. Voor wie wilde blijven doorgaan waren er ook nog Billy Talent en The Bosshoss.

Maar voor de laatste band had afgerond kwam al het spijtige nieuws dat Rock Am Ring 2016 een dag vroeger dan gepland zou stoppen. Er waren ook voor zondag terug ernstige onweersbuien voorspeld en de lokale autoriteiten hebben de vergunning voor de laatste dag ingetrokken zodat RAR niet anders kon dan alles op zondag annuleren. Voor de muziekliefhebbers en heuse domper op de feestvreugde, voor de festivalganger misschien maar het beste, want het festivalterrein had al zoveel water te verduren gehad. Er was meer en meer modder ontstaan waar ook echte plassen water in kwamen te staan. Even om een drankje gaan werd een opdracht en een gevecht tegen de modder. Leuk was anders.

En zo eindigde Rock Am Ring editie 2016 een beetje in mineur, maar het is het ook niet waard om mensenleven te riskeren, dus beter zo. Hopelijk volgende jaar eens een editie zonder onweer?! Frontview Magazine houdt jullie op de hoogte!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: