Deze zaterdag biedt VTM de kijker de vijfde aflevering van het format Wild van Dieren. Opnieuw toont Staf Coppens samen met natuurkenner Joeri Cortens en de andere dierenexperten hoe bewonderenswaardig de wilde dieren in ons eigen land leven en vooral overleven. Deze keer zal Staf aan den lijve ondervinden hoe de bever een dam bouwt. Hoewel de grootste dam ter wereld het werk is van Canadese bevers, tracht Staf met zijn team er in de Waalse Ardennen één na te bouwen. Met zijn wekelijkse missie wist Staf vorige week overigens 448.632 kijkers te bekoren, een marktaandeel van 20.2% (VVA 18-54, Live +3).

In Canada ontdekten biologen in 2010 de grootste beverdam ter wereld, een dam die zo groot is dat ze zelfs vanuit de ruimte te zien is. “Het blijft een raadsel hoe deze kleine beesten zo’n kolossaal bouwwerk kunnen construeren. Voor Staf is dit een ideaal excuus om met een zot plan voor de dag te komen”, zegt natuurspecialst Joeri Cortens, die hem hierin met plezier bijstaat.

Ook in ons land leven wilde bevers en samen met Joeri spoort Staf ze op in Manhay, in de Ardennen. Hoewel ze vaak overlast veroorzaken met hun bouwwerken, willen Staf en Joeri ook de positieve kant van dit verhaal belichten. Ze willen de geheimen achter de beverdam ontsluieren door er zelf één te bouwen, met twee mensen en op één dag tijd. Staf schakelt hier zelfs een professionele dammenbouwer voor in, iets wat de wilde beestjes uiteraard niet doen.

Bioloog-fotograaf Frank Resseler sluit zich aan bij zijn twee teamleden. Waar de bever zich nestelt, vindt volgens hem een explosie aan biodiversiteit plaats. Vele andere wilde dieren profiteren namelijk mee van de beverdam, zoals de schaatsrijder en de salamander. Deze diertjes brengt Frank graag in beeld.

Ondertussen blijkt Koen Kohlbacher een zonnige dag gevonden te hebben waarvan hij wil profiteren voor zijn volgende alternatieve safari. Hij trekt naar de Vlaamse kust om er uit te zoeken welke wilde diertjes er zoal tussen de toeristen in het zand en onder de voeten van de vele pootjesbaders kruipen.

Wild van dieren vanavond om 19.45 uur op vtm

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: