Een Vlaamse reportagemaakster op zoek naar haar roots in Irak In Vranckx

Net als vorig jaar presenteert Vranckx ook in het nieuwe seizoen een aantal reportages van jonge Vlaamse reporters. In de eerste aflevering van het najaar maken we kennis met Zelfa Madhloum (24). Ze is geboren en getogen in Antwerpen, maar haar roots liggen in Irak. Voor het eerst gaat ze op familiebezoek in het land dat de voorbije zomer geteisterd werd door een golf van aanslagen. Op zaterdag 31 augustus om 20.10 u. op Canvas.

“Hoe Vlaams ik me ook voel, ik miste altijd al een stukje van mijn identiteit. Het was een stukje van mijn hart dat nog ontbrak en waar ik altijd al naar op zoek was”, zegt Zelfa.

Eerste halte is Bagdad: “Mijn eerste ontmoeting met Irak was een beetje onwennig. Overal zag ik checkpoints van het leger. Ik dacht dat de oorlog voorbij was?”

Maar juni, juli en augustus waren de meest bloedige maanden sinds 2007: “Er zijn elke dag aanslagen. De mensen zijn het intussen gewoon geworden. Veel keuze hebben ze niet.”
Zelfa neemt ons ook mee naar haar familie in Najaf, voor de Sjiieten de meest heilige stad ter wereld. Ze gaat ook op zoek naar leeftijdsgenoten en naar eerder gevluchte Irakezen die teruggekeerd zijn om hun land weer op te bouwen.

Vranckx – Tussen Schelde en Tigris: zaterdag 31 augustus om 20.10 uur op Canvas

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: