Festival Dranouter trakteert met een grote lading frisse namen. Met Tourist LeMC, Crossbones Trombones, Yong Yello, Monsieur Doumani, Make a Move, Portland, Marvara, Flanders Ethno en Sylvie Kreusch is de line-up van de editie van 5, 6 & 7 augustus bijna compleet. Jan De Smet maakt er zijn 10e jaar als presentator van. Eerder waren o.a.Rodrigo y Gabriela, Go_A, ZAZ, Intergalactic Lovers, Dadi Freyr, Madou en Kids With Buns al aangekondigd. Binnenkort gooit Festival Dranouter nog een flinke portie folkacts, DJ's, randanimatie, fanfares, straatanimatie, themabars & kleurrijke foodstanden in haar succesvolle mix. Trommel je familie & vrienden op en tel samen af naar die onvergetelijke festivalzomer in het prachtige Heuvelland!

Den troubadour van 't Stad is terug met een nieuwe plaat. Zijn albums ‘Antwerps Testament’ (2010), ‘En Route’ (2015) en ‘We Begrijpen Mekaar’ (2018) leverden instant belpop-klassiekers op. Daartussen: ‘Liefde Liefde’, ‘Horizon’, ‘Spiegel’ en ‘Koning Liefde’. Met ‘Niemandsland’ (2021) levert Tourist LeMC een vierde succesalbum af. Meer dan ooit mijmert hij over de dingen des levens. ‘Zijn we met z’n allen in niemandsland verzeild geraakt? Staan we genoeg stil bij wat echt cruciaal is?’ Als vanouds koppelt hij maatschappijkritisch denken aan introspectie, waarbij zijn poëzie een nostalgische blik op het verleden werpt, afwisselend verankerd in het heden en met een standvastig been in de toekomst.

Gezellige beats doorspekt met swingende Duitse raps (ja, die bestaan!), een resem funky blazers en een aanstekelijke podium presence die ganz wunderbar ist! Make A Move brengt geinige maar vooral heel positieve boodschappen waar feesten, fun en humor centraal staan. De ideale band om dé party vibe in de tent te brengen. Stilstaan is echt geen optie bij deze Mannschaft! Neem van het ons aan, dit wordt waarschijnlijk een van dé feestontdekkingen van deze editie.

Crossbones Trombones: dat zijn vijf top trombonespelers die de wereld rondreizen met hun muziek. Ze doen dit niet in een klassiek jasje, maar gaan steeds de uitdaging aan om met hun koperwerk nieuwe, verrassende muzikale oorden op te zoeken. Verwacht je aan knetterende trombones en bouncy beats! Feestje? Wel ja, een feestje dat jou letterlijk van je sokken zal blazen!

Het gaat al enige tijd hard voor Portland. Sinds ze in 2018 met oorwurm ‘Pouring Rain’ De Nieuwe Lichting van Studio Brussel wonnen, spelen frontman Jente Pironet en frontvrouw Sarah Pepels voor volle concertzalen en op grote festivalpodia. Begin dit jaar trokken ze naar London voor de opnames van hun tweede album, dat in het najaar van 2022 zal verschijnen en dat meteen ook het nieuwe hoofdstuk van de band zal inluiden. Portland heeft een patent op tijdloze en melancholische songs ('You Misread Me', 'Killer's Mind', 'Somewhere Along The Way'), gekleurd door fabelachtige samenzang en subtiele elektronica. Iedereen gaat helemaal voor de bijl voor zoveel subtiele, wondermooie schoonheid.

Sylvie Kreusch maakte met Montbray één van de beste Belgische platen van 2021. Sfeervolle donkere pop met weerhaakjes die zelfs een koelkast doet smelten. Single 'Walk Walk' haalde de eerste plaats in De Afrekening en haar Wonderlandsessie op Radio 1 was wondermooi. Haar teksten zijn hoogst persoonlijk. Op haar debuut graaft Kreusch alle verboden passages van het liefdesverdriet op met speels voyeurisme: mysterie, twijfel en suggestie voeren de boventoon. Maar het album belichaamt bovenal de herontdekking van liefde en levenslust. Die vindt Sylvie Kreusch in de eerste plaats terug op het podium, in haar meest natuurlijke, gekoesterde habitat: op eenzame hoogte, onder het felste voetlicht.

Gegroeid uit de punk en alternatieve kunstwereld van Cyprus, brengen deze drie meneren een eigenzinnige interpretatie van hun muzikale roots. Een licht bedwelmende sound die dicht aanleunt bij de Turkse en Arabische muzikale tradities, maar gebracht met de nodige humor en zelfrelativering. Hun plaat Pissoúrin (2021) bracht hen op de hoogste noteringen van menig internationale world- en folklijsten. En nu naar je favoriete heuveldorp. Psychfolk met een gouden randje. Dikke tip!

Tot voor kort stond Yello Staelens vooral in kleine lettertjes op platenhoezen. Als beatleverancier van Tourist LeMC bijvoorbeeld. Of als creatieve sparring partner van Glints - met wie hij trouwens het StuBru-programma 'Abattoir Anvers' presenteert. Daarnaast is hij als componist en producer mee verantwoordelijk voor het solosucces van Noémie Wolfs. Mooie referenties! Maar tegelijk voelde hij toch de behoefte om zelf zijn verhaal te vertellen. In zijn eigen taal, met zijn eigen woorden. De briljante debuutsingle ‘Als Ge Slaapt’ gaf vorig jaar al een idee hoe dat zou klinken, en ‘Waanzin’ – de voorloper van de eerste volwaardige plaat - bevestigt het: Yong Yello heeft iets te vertellen. En laat het meteen duidelijk zijn dat hij er de man niet naar is om de waarheid te verbloemen. Integendeel: Yello zegt onverkort waar het op staat, en spaart daarbij noch zichzelf, noch de mensen die hem omringen. Hij kan er maar best aan wennen dat zijn naam voortaan in iets grotere letters op de hoes zal staan.

Een folkexplosie van kleuren, klanken en heel veel speelplezier. Zo kunnen we in een notendop de muziek van Marvara omschrijven. Eén van Vlaanderens grootste folktalenten, musettespeelster Marieke Van Ransbeeck, heeft een groep internationale muzikanten rond haar verzameld die een energetische interpretatie van nordic folk brengen. Samen slagen ze erin om de stijfste hark te doen bewegen. Verwacht je aan een interactieve show gehuld in een feestelijke bezetting. Ze brengen energieke melodieën, stoere harmonieën, zwoele slows, duivelse polska's en zelfs een snuifje popmuziek. De show zal al je zintuigen prikkelen. Klaar voor deze "feel-good experience"?! Zet je schrap voor Marvara!

Moeten we Jan De Smet nog voorstellen? Jan is al tien jaar onze vaste ceremoniemeester en hij doet dat op onnavolgbare wijze. Iedere band krijgt een unieke, spitsvondige muzikale intro, die het publiek helemaal in de stemming brengt voor het concert. Een Festival Dranouter zonder Jan is zoals een café zonder bier.

Jongeren van over de hele wereld komen een week samen om hun traditionele muziek en cultuur uit te wisselen. Deze workshops worden begeleid door ervaren coaches. De intense week sluiten ze af met een wervelende concertreeks met als hoogtepunt natuurlijk Dranouter Festival. Heel wat internationale trad toppers hebben via deze Ethno stages hun eerste stappen gezet naar het professionele podium. De uitkomst is altijd verrassend en vol energie!

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: