Nieuw festival rond soul en internationaal fotofestival in Oostende

Toerisme Oostende vzw zal Oostende de komende jaren nog meer in de markt zetten als citytrip bestemming. Hiervoor zullen er enkele nieuwe evenementen gecreëerd worden, matchend met het DNA van de Stad aan Zee. Zo zal in het voorjaar van 2021 uitgepakt worden met een stadsfestival rond Soul. Het is dan exact 40 jaar geleden dat Marvin Gaye in Oostende aankwam en er Sexual Healing schreef. In het najaar staan een Internationaal Fotofestival en nieuw Jazzfestival op het programma. Oostende zal zich, naar aanleiding van het vernieuwde James Ensorhuis, ook nadrukkelijk profileren als Ensorstad in binnen- en buitenland. Bovendien zal er extra aandacht zijn voor jongeren en watersport.

“We willen van Oostende nog meer een hele-jaar-door-bestemming maken.”, aldus voorzitter van Toerisme Oostende vzw en burgemeester Bart Tommelein. “We gaan zeer graag de uitdaging aan om extra in te zetten op de dalperiodes, van februari tot april en van oktober tot november. Een slimme mix van nieuwe evenementen, communicatie en productontwikkeling moet een extra boost geven aan de toeristische ondernemers in onze stad.”

Nieuwe evenementen

Naast het reeds bestaande uitgebalanceerde evenementenaanbod in Oostende, zal er werk gemaakt worden van enkele nieuwe projecten. Vandaag loont de spreiding van de evenementen buiten het hoogseizoen reeds. De bezettingsgraad is het best gespreid in vergelijking met andere kustgemeenten, maar de nieuwe evenementen moeten ook de luwste periodes een extra boost geven. Alle stakeholders binnen de stad worden mee geïntegreerd in het opzetten van deze evenementen: horeca, winkels, culturele actoren, ...

In het voorjaar van 2021 zal er een nieuw verbindend Soulfestival in het leven geroepen worden. Dan zal het precies veertig jaar geleden zijn dat Marvin Gaye in Oostende neerstreek om in zijn ziel te laten kijken en vervolgens – vrij toepasselijk – één van de grootste soulklassiekers aller tijden te schrijven: ‘Sexual Healing’. Naast muziek zal de zoektocht naar de ziel van Oostende en de inspiratie die vele muzikanten, schrijvers en artiesten in de stad vinden, centraal staan.

Dit nieuwe Soulfestival zal georganiseerd worden na de 14de editie van Filmfestival Oostende, dat vanaf 2021 in januari plaatsvindt, en het WK Veldrijden. Verder blijven in het voorjaar Springtij, The Crystal Ship en Oostende voor Anker vaste waarden. Zoals eerder aangekondigd zullen er tijdens de zomer nog drie geluidsarme vuurwerken plaatsvinden. Dit op 11 juli, 21 juli en 15 augustus.

Eind september 2021, na de MetaRelax® Ostend Night Run en #MODEinOOSTENDE, komt er een nieuw Internationaal Fotofestival dat zal lopen tot en met de herfstvakantie. Initiatiefnemers Stephane Verheye en Yvon Poncelet zullen 2 grote indoor tentoonstellingen rond conceptuele fotografie combineren met een boeiend buitenparcours in de stad. Hier zal het DNA van de stad opnieuw een centrale rol spelen.

Tussen Er was eens... en Winter in Oostende komt een ambitieus Jazzfestival op de kalender. Dit festival, met als hoofdlocatie Kursaal Oostende, zal ook voelbaar zijn in de uitgaansbuurt van de stad.

Ook het culinaire aspect van Oostende zal een nieuwe rol krijgen in dit verhaal. De plannen hiervoor worden de komende weken gefinaliseerd en zullen later voorgesteld worden.

“Het was een spannend en boeiend traject om deze nieuwe kalender samen te stellen.”, aldus Algemeen Directeur van Toerisme Oostende vzw Peter Craeymeersch. “We hebben in dit proces niet alleen rekening gehouden met de mogelijke economische return van deze evenementen, maar ook met de inhoudelijke link die ze hebben met onze stad. Dankzij deze nieuwe events kunnen we het verhaal van onze stad extra in de verf zetten. Naast het vaste aanbod van onze stad, zoals de horeca, de winkels, Kursaal Oostende, De Grote Post, enz., kunnen we dankzij deze nieuwigheden nu ook rekenen op een evenementenaanbod dat werkelijk alle maanden covert.”

Marketing & Communicatie

Ook qua marketing en communicatie zijn er enkele nieuwigheden. Er zal nog steeds een grote focus zijn op online storytelling, social media, shopping, culinair oostende en de winter. Daarnaast staan er ook enkele nieuwe projecten op stapel. Zo zal er in de lente en zomer ingezet worden op watersportbeleving met golfsurfen als uithangbord.

“Er wordt al heel wat gesurft in onze stad.”, verduidelijkt Burgemeester Bart Tommelein. “Dit is op vandaag echter te weinig voelbaar voor de vele bezoekers van onze stad. We willen vooral drempelverlagend werken en jongeren voor de eerste keer laten kennismaken met de surfmogelijkheden van Oostende. We zullen hiervoor samenwerken met partners als surfclub Inside Outside vzw en Push Skate Academy.”

Natuurlijk zullen ook James Ensor en Léon Spilliaert een centrale rol krijgen in de promotie in binnen- en buitenland. Met de opening van het vernieuwde James Ensorhuis profileert Oostende zich nadrukkelijk als dé Ensorstad. Dit moet resulteren in een groots Ensorjaar in 2024. Dan zal het 75 jaar geleden zijn dat de bekende Oostendse schilder overleed.

Tijdens de zomermaanden zijn ecologie en het onthaal van de bezoekers topprioriteit. Het proefproject rond ‘Het Nieuwe Strand’ zal worden herhaald met nieuwe invullingen, maar ook met een uitbreiding van de zeemoji’s - de verdwaalpalen in de vorm van emoji’s op het strand.

In het kader van het zakentoerisme zal er een campagne gelanceerd worden waarbij lokale ondernemers en mensen met een specifieke professionele expertise zullen ingeschakeld worden als ambassadeurs.

“Oostende heeft met onder andere Kursaal Oostende, Wellington Hippodroom, De Grote Post en Fort Napoleon heel wat troeven om meetings en congressen naar onze stad te halen.”, verklaart Bart Tommelein. “Dit zakentoerisme is een perfecte aanvulling op het gewone toerisme. Daar zullen we de komende jaren dus ook extra op werken.”

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: