Nu zondag, 22 december 2013, kookt Sergio Herman voor het laatst in Oud Sluis. Daarna gaat het sterrenrestaurant definitief dicht. Sergio heeft er alles bereikt: 3 Michelin-sterren, 20 op 20 in de restaurantgids Gault-Millau en vooral… duizenden tevreden klanten. Waarom nam hij die drastische beslissing? Cathérine Moerkerke zoekt het uit in een exclusief gesprek met Sergio.

Tijdens zijn laatste week in Oud Sluis mocht Cathérine hem volgen en uitgebreid met hem praten. Het resultaat werd een zeer openhartig gesprek. Over zijn periode in Sluis, over de toekomst in Antwerpen en over zijn familie waar hij nu meer tijd voor wil maken.

“Waarom stopt iemand op een absoluut hoogtepunt. Vooral op die vraag wilde ik een antwoord”, zegt Telefacts-reporter Cathérine. “Ik heb een chef ontmoet die duidelijk rust heeft gevonden na de beslissing waar hij drie jaar lang over piekerde. Maar tegelijk zag ik de Sergio die nog steeds brandend ambitieus is. Hij wil er meer zijn voor Ellemieke, de kinderen en zijn vader. Maar zijn culinaire hart klopt meer dan ooit.”

Opgelet: u wordt gefilmd

Overal waar u gaat en staat wordt u gefilmd. Voor uw eigen veiligheid. Met camerabewaking willen steden en gemeenten de criminaliteit inperken én de beelden helpen bij het oplossen van misdrijven. In Vlaanderen zijn er zo 300.000 camera’s geregistreerd, in werkelijkheid wordt u door nog veel meer lenzen bekeken. Wat is het nut van al die camera’s? Voelt u zich veiliger? Is er minder criminaliteit? Telefacts zoekt naar het antwoord op deze vragen.

Het actuamagazine deed de test in Aalst en in Lennik. Daar wordt zowat alles in de stad- en dorpskern gefilmd. Christoph D’Haese, burgemeester van Aalst, is na meer dan een jaar uiterst tevreden: “In geval van een misdrijf kunnen 7 à 8 op 10 beelden leiden tot identificatie van de daders.” De grote investeringen neemt D’Haese daar graag bij. Sociologen zijn echter sceptisch, zoals socioloog Hans Vermeersch meegeeft: “Het preventief effect van camera’s is relatief klein. Meestal gaat het feit zich al voorgedaan hebben, dus je gaat het eigenlijk ook niet voorkomen. Ik vrees dat mensen die denken dat ze de absolute veiligheid kunnen garanderen het verkeerd hebben.” Al beaamt hij wel dat het veiligheidsgevoel door camera’s verhoogd wordt.

Stijn Geerts werd eind oktober in elkaar geslagen aan het station van Sint-Niklaas. Hij belandde in een coma en herinnerde zich erna niets meer van de feiten. Dankzij camerabeelden konden zijn belagers worden opgepakt. In Telefacts doet Stijn zijn verhaal.

Waarop stopt Sergio Herman op een absoluut hoogtepunt met Oud Sluis? En wat is het nu van beveiligingscamera’s? Het antwoord op uw vragen in Telefacts, nu dinsdag 17 december 2013 om 21.40 bij VTM.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: