“Die wagen daar ziet er verdacht uit. Die staat hier normaal niet”, zegt de alerte en waakzame Pascal Caster. Hij checkt de nummerplaat en geeft die door aan de politie. Pascal is lid van de burgerpatrouille van de Romboutswijk, een wijk in Koolkerke bij Brugge. Ze zijn met 15 en ze stappen beurtelings in de auto om de wacht te houden: “We werken volgens een beurtrol. ’s Avonds en ’s nachts patrouilleren we met de auto in de wijk. Elke verdachte beweging signaleren we”.

Het is de buurtbewoners menens. De afgelopen 4 maanden werd er 28 keer ingebroken in huizen en auto’s in de Romboutswijk. De mensen zijn het beu. “Ik denk dat het gevaarlijk kan zijn en het boezemt ons angst in, maar de politie kan hier niet elke dag zijn en iemand moet de buurt bewaken”, aldus Pascal.

‘Iemand moet het doen’, dat is wat her en der in Vlaanderen wel meer buurten denken. In Oud-Turnhout leggen de bewoners samen om elke dag een professionele bewakingsfirma in de wijk te laten patrouilleren. “250 euro per maand per gezin kost het. Maar het loont: liever dit dan een inbraak”, redeneert een buurtbewoner.

Het aantal inbraken in België blijft jaar na jaar stijgen. In 2011 (de meest recente cijfers) waren het er net geen 70.000. Dat wil zeggen dat één woning op honderd in België een inbreker over de vloer kreeg. Voor 2012 zijn de cijfers nog niet volledig, maar het lijkt erop dat de kaap van 70.000 overschreden wordt.

Telefacts patrouilleert in verschillende Vlaamse gemeenten mee met buurtwachten en praat met burgers die zelf allerlei buurtinitiatieven nemen tegen de inbrakenplaag.

Iedereen welkom: de inclusie-crèches
“Sinds mijn zoon hier naar De Vrolijke Vriendjes gaat, kan heel ons gezin gebarentaal”, lacht Farah. Farah is moeder van 2 gezonde kinderen die naar inclusieve kinderopvang gaan. “Hier zijn alle kinderen welkom. Zowel kindjes met als zonder beperking. Ik vind het goed dat mijn gezonde kinderen zo zien dat niet iedereen is zoals zij”.

In theorie zou elk kinderdagverblijf, of onthaalmoeder, kinderen met een beperking kunnen opnemen. Ze kunnen hiervoor subsidies krijgen van de Vlaamse overheid. Maar de realiteit is anders. Kinderen met een beperking zijn nog té vaak afwezig in de gewone kinderopvang.

Lore is 18 maanden en is doof geboren. Ondanks die beperking gaat ze naar een gewoon kinderdagverblijf. “Ik wil dat mijn dochter opgroeit in de samenleving zoals elk ander kind, en dus kunnen we daar best zo snel mogelijk mee beginnen”, zegt mama Elke. Lore heeft geluk. Haar ouders vonden een kinderdagverblijf waar inclusie de normaalste zaak van de wereld is. Verantwoordelijke Hilde Habils: “Ik heb zelfs een cursus gebarentaal geleerd om met Lore te kunnen communiceren en om haar te stimuleren in haar ontwikkeling. En ondertussen pikken ook de andere kindjes een mondje gebarentaal mee”.

In Zemst is enkele maanden geleden een ver doorgedreven vorm van inclusieve kinderopvang gestart. Mét succes. Initiatiefneemster Katia Verhaeren: “Van de eerste dag dat we open waren, was er een kindje zonder beperking dat spontaan begon te spelen met een kindje in een sta-apparaat. Dat is wat we beogen“.

Dit jaar nog wordt een half miljoen euro vrijgemaakt voor inclusieve kinderopvang.

Tomorrowland goes America
Telefacts verkent het terrein waarop in september TomorrowWorld plaatsvindt, het Amerikaanse broertje van Tomorrowland, het beste dance-festival ter wereld. En ook al zal TomorrowWorld in de Verenigde Staten doorgaan, het blijft een echt Belgisch festival.

“Hier op Bouckaert Farm komt dus TomorrowWorld”, vertelt Carl Bouckaert, uitkijkend over zijn heuvels en zijn vijvers. “We zijn er geweldig excited over. Het is moeilijk in te beelden vandaag, in die rustige natuur, dat hier drie dagen lang elke keer 50.000 mensen veel plezier en veel geluk zullen delen”, aldus Bouckaert.

Carl Bouckaert is de schoonzoon van Roger De Clerck, oprichter van tapijtengigant Beaulieu. Carl heeft 'Beaulieu of America' opgericht, ondertussen de derde grootste tapijtenproducent van de Verenigde Staten. En zo heeft hij dit stuk grond kunnen kopen van 3200 hectare groot, net buiten Atlanta, in Chattahoochee Hills. De meeste tijd van het jaar draaft hij over zijn domein op één van zijn raspaarden.

“Ik ben een groot liefhebber van de paardensport”, zegt Carl terwijl hij zijn paard in toom probeert te houden. “Ik ben in 2000 in Sydney met de Belgische ploeg naar de Olympische Spelen geweest en dan in 2012 terug in Londen. Met mijn goed paard hier, Cyrano. Voor mij is TomorrowWorld de Olympische Spelen van het muziekgebeuren. Niet alleen omdat het het beste is in zijn genre, maar ook het feit dat er jongeren zullen zijn van over de hele wereld om hun geluk, hun karma en hun creativiteit te uiten.”

Bouckaert Farm is nu al erg feeëriek, maar toch zijn er al grondwerken bezig om het in september nóg beter tot zijn recht te laten komen. Telefacts laat de kijker alle hoeken en kanten zien van het TomorrowWorld-domein.

Telefacts vanavond in Telefacts om 21.30 bij VTM

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: