Vanaf 1 september is Siska Schoeters er elke dinsdag met een nieuw seizoen van Durf te vragen. Ze nodigt elke aflevering opnieuw een groep mensen uit waar we stiekem heel veel vragen over hebben, maar die we niet zelf in hun gezicht durven stellen. Siska verzamelde interessante, grappige maar ook wel gedurfde vragen bij het grote publiek. Onder andere grote gezinnen, zusters, mensen met overgewicht en joden beantwoorden in een lege tv-studio eerlijk en openhartig elke vraag. Dat levert een verrassende, soms geestig, soms confronterende inkijk in hun leefwereld, dromen en angsten op. Als voorstander van het directe vragen duikt Siska zelf nog dieper in het verhaal van sommige getuigen. Ze gaat een dag met hen op pad en stelt op haar eigen directe manier extra vragen, om hen zo nog beter te kunnen begrijpen.

Aflevering 1: Mensen met jongdementie ( 01/09)

In de eerste aflevering van Durf te vragen ontvangt Siska vijf mensen met jongdementie, samen met hun mantelzorger. Bij iemand met jongdementie doen de eerste symptomen zich voor voor de leeftijd van 65 jaar. In Vlaanderen leven ongeveer 1.800 mensen met deze diagnose.

Dementie is meer dan vergeten alleen. Dat zeggen Christine, Roger, Marleen, John en Paul. Samen met hun mantelzorger antwoorden ze op vragen als: “Kan je genezen?", "Voel je je schuldig tegenover je partner?" en "Heb je al aan euthanasie gedacht?" Siska loopt enkele dagen mee met Marleen, die het een "klotenziekte" noemt maar positief wil blijven en nog zoveel mogelijk van het leven wil genieten. Samen met Siska gaat ze op een fietstocht die het Ventiel , een vrijwilligersorganisatie voor mensen met jongdementie, organiseert.

Aflevering 2: Mensen van adel (08/09)

In Frankrijk en Nederland is de adel al lang afgeschaft, maar in België zijn er nog steeds adellijke families. Er worden ook nog elk jaar nieuwe mensen in de adelstand verheven. Wonen zij allemaal in een kasteel omringd door water? Siska zoekt het uit en kruipt daarom op de zolder van Prins Simon de Merode. Ze riskeert ook haar leven door Graaf Renaud te helpen bij het onderhoud van zijn kasteeldomein.

Ook de nieuwe adel komt aan het woord in de studio. "Wat moet je doen om tot de adellijke kringen te behoren?" en "Waarom spreekt iedereen van adel Frans?" Het zijn maar enkele van de vragen die de zes edellieden moeten beantwoorden.

Aflevering 3: Vluchtelingen (15/9)

70,8 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog en vervolging. Sommige van hen proberen in België een nieuw leven op te bouwen, zoals bijvoorbeeld Karrar. Hij vluchtte uit Irak omdat hij niet gelovig was en daardoor in gevaar was. Met hem bezoekt Siska na vier jaar opnieuw het asielcentrum waar hij woonde.

Maryam kwam uit Afghanistan als klein meisje aan in een van de strengste winters van België. 22 jaar later ondervindt zij nog steeds veel vooroordelen. Samen met zeven andere vluchtelingen antwoordt zij op gedurfde vragen als “Zijn jullie hier om onze job af te pakken?” en “Zijn er niet heel veel terroristen onder jullie?"

Durf te vragen: vanaf 1 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: