Sander De Keere (1992, Gent) is een Belgische muzikant en componist van klassieke en minimalistische repetitieve muziek. Zijn werk vertrekt vanuit eenvoud en biedt een muzikale reflectie op onze tijdgeest. Naast muziek voor televisie en theater, soundtracks voor podcasts en zijn werk als radiopresentator op Klara, balanceert Sander tussen componist enerzijds en uitvoerend muzikant anderzijds. Tussen herhaling en meditatie. Tussen muziek als proces en muziek als vertellend medium.

Op 21 januari 2022 brengt Sander De Keere op W.E.R.F. records zijn eerste album uit, genaamd Primitive Structures. Een zoektocht naar wat minimal music vandaag kan betekenen: minder in een wereld van steeds meer. Die zoektocht brengt hem bij verschillende instrumenten (piano, harmonium, viool, hoorn) en verschillende muzikanten.

Met de single ‘Con Motokrijgen we een eerste inkijk in wat minimal music voor Sander vandaag inhoudt: “Minimal music kan een antwoord bieden op of een uitweg zijn voor onze haastige manier van leven. De lang herhalende patronen en de meditatieve sfeer die ik creëer, zie ik als een muzikaal tegengif voor alle doelen en prestaties op korte termijn, die zo eigen zijn aan vandaag. Het was een openbaring om te beseffen dat de beste muzikale regel is om er net géén te hebben. Los van tijd of spanningsboog weet ik waar mijn composities beginnen, maar niet hoe ze zullen eindigen of hoe lang ze finaal zullen duren.”

Het vertrekpunt van ‘Con Moto’ is de Italiaanse muziekterm con moto, die zegt dat je een muziekstuk ‘met beweging’ moet uitvoeren. “In dit geval heb ik die instructie niet aan de muzikant gegeven, maar aan de muziek zelf,” zegt Sander. “Door de repetitieve patronen in de linker- en rechterhand aan de piano ontstaat er een soort ritmische beweging in de melodie. Dat gevoel wordt alleen maar bevestigd wanneer de hoorns erbij komen. De beste manier om met andere woorden het gevoel van beweging te veroorzaken, is door ‘Con Moto’ juist consequent en statisch te spelen. De meeste beweging zit in de noten die tegen elkaar wringen.”

Met zijn eerste single ‘Con Moto’ focust Sander De Keere op ritmische en melodische patronen die zich in elkaar verweven. “Ik laat mijn muziek graag uitvoeren door andere muzikanten. Dat geeft mij meer ruimte om te focussen op details die het minimalistisch principe achter een compositie alleen maar kunnen versterken.” Met de plaat Primitive Structures breekt Sander duidelijk met verwachtingen van wat muziek vandaag moet zijn of hoe het moet klinken. “Het is pas door er met andere muzikanten over te praten dat je visie achter composities alleen maar sterker kan worden. Ook al klinken sommige nummers heel snel of duren ze relatief lang, hopelijk vind je er toch een soort rust in. Want dat hebben we net nodig vandaag”.

Sander De Keere - ‘Con Moto’ uit Primitive Structures
piano: Emmy Wils
hoorn: Guillaume Michiels.

Beluister 'Con Moto' HIER

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over