Volgend jaar op Canvas - dit najaar via Facebook

Rudi Vranckx maakte zonet op zijn Facebookgroep In het spoor van Rudi Vranckx de titel en bestemming bekend van zijn nieuwe reisprogramma. In Niemandsland reist hij deze herfst van oost naar west door Afrika, langs de frontlijnen van de toekomst. De reeks wordt uitgezonden in 2014, maar ‘the making of’ is dit najaar te volgen op Facebook.

In de regio waar de Sahara en de Sahel mekaar ontmoeten, komen alle mondiale breuklijnen samen waarop de spanning vandaag aan het stijgen is. De opwarming van de aarde, de verwoestijning, en de wereldwijde strijd om water die zal losbarsten. De massale volksverhuizingen die we de komende decennia op elk continent dreigen te zien, en die nu al bezig zijn in deze regio. Nieuwe staten die vaak ontstaan uit bloedige conflicten. De strijd om grondstoffen die Europeanen, Aziaten en Amerikanen dagelijks voeren in deze streek die rijk is aan olie, goud, uranium, enz.

En het is evenmin toevallig dat dit gebied het nieuwe toevluchtsoord is geworden van fanatieke islamisten, want hier ligt ook de nieuwe breuklijn tussen islam en christendom.
Het is ook een regio waar het Westen, ook België, bij herhaling zijn hand in het wespennest steekt. Dat gaat van goedbedoelde initiatieven als Live Aid, tot de missie van onze jongens in Somalië, en de jongste interventie in Mali.

Rudi Vranckx begint zijn reis in Mogadishu, en trekt door Somalië, Ethiopië, Zuid-Soedan, Tsjaad, Niger en Mali. Het is één van de gevaarlijkste en meest ontoegankelijke streken ter wereld. De twee regisseurs van de reeks volgen trouwens op dit moment een training voor oorlogsverslaggevers die Rudi en zijn vaste cameraploeg eerder al kregen.

Maar Niemandsland wordt ook een ontdekkingreis door een grotendeels onbekende regio, met schitterende landschappen en eeuwenoude culturen. Er zijn maar weinig plaatsen op aarde waar traditionele culturen zich ondanks oorlogen en kolonisatie zo goed hebben kunnen handhaven. Meer nog dan bij zijn vorige programma’s wil Rudi zich onderdompelen in de cultuur en levenswijze van de mensen die hij ontmoet.

Niemandsland wordt in het voorjaar van 2014 uitgezonden op Canvas, maar net als bij zijn vorige reisreeksen (De vloek van Osama, De revolutieroute, Het verdriet van Europa) kan iedereen Rudi Vranckx en zijn ploeg op de voet volgen via de Facebookgroep In het spoor van Rudi Vranckx. Die biedt dagelijkse reisverslagen, exclusieve previews, extra info en antwoorden op concrete vragen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: