Vanaf maandag 19 tot en met 26 september strijkt BEL10 neer in het pop-up Radio 1-Cafe op de Kunstberg. Wat is jouw idee voor morgen? Dat is opnieuw het uitgangspunt. Tien "Groepen van 10" luisteraars gaan van maandag 19 tot en met 26 september met tien themas’ aan de slag die het meest leven in Vlaanderen. Maar er is meer: Elke weekdag is er tijdens de middag “een experiment”, naar een idee van een luisteraar.

Op maandag rijdt een traintrein olv Maarten Vangramberen van Leuven naar Brussel. Op dinsdag kookt Sofie Dumont gezond voor weinig geld. Op woensdag laat Barbara Dex de Kunstberg in koor zingen. Op donderdag engageren de partijvoorzitters zich voor een “rondkring” en op vrijdag toert schepen Els Ampe door Brussel met een rolstoel.

Ozark Henry, Black Box Revelation, K’s Choice, Bent Van Looy en Birdy (in die volgorde) zorgen elke weekdag voor een muzikale lunch.

Wil je langskomen, geef dan een seintje op pers@vrt.be. In het café zijn er uiteraard drankjes en kleine snacks zoals verse pizza, maar je mag ook je eigen lunch meebrengen.

Ruth Joos en Lieven Vandenhaute krijgen elke middag bezoek van interessant en schoon volk.

Maandag: De traintrein

De traintrein vertrekt om 12.42 uur in Leuven en komt om 13.25 aan in Brussel Centraal. Net tijd genoeg voor een stevige cardio-vasculaire training . Aan boord de gegeerde fitnesscoach Maarten Vangramberen. De reizigers krijgen training in het gezelschap van Aster Nzeyimana, Minister van Sport Philippe Muyters, journalist en fervent openbaar vervoer gebruiker Marc Reynebeau en Start to run-icoon Evy Gruyaert.

Zij komen verslag uitbrengen in het BEL10-cafe. Ozark Henry zorgt voor muziek.

Verder praten Ruth en Lieven met journalist Yves Desmet, hoogleraar Marc Elchardus, VRT-correspondent Nicky Aerts en Salahdine Ibnou Kacemi van hiphopcollectief NoMobs over de thema’s van de dag Veilig of Vrij en Opvoeden: Thuiswerk of schooltaak.

Dinsdag: Gezond koken met beperkt budget

Gezond koken voor weinig geld, kan dat? Televisiekok Sofie Dumont gaat de uitdaging aan in het BEL10-cafe. Traiteur Andre Claessen, zelf jarenlang kok in zorginstellingen, zit mee aan tafel. Herman Decroo, Louis Tobback en Monika Van Paemel praten over de thema’s Klaar met geld en Respect voor rimpels . Ook de heren van Black Box Revelation schuiven aan.

Woensdag: BEL10 zingt

Samen zingen en naar muziek luisteren blijken een zeer goede therapie tegen verzuring. Barbara Dex, Peter de Caluwe, directeur van de Brusselse Muntschouwburg en het Gentse koor Allez Chantez nemen de proef op de som en laten de Kunstberg zingen. En K’s Choice gooit er nog enkele nummers boven op.

HR-directeur Ferdi Claes, Hoofd van de Federale overheidsdienst Sociale zekerheid, Frank Van Massenhoven, Dominique Van Malder (Radio Gaga) en Sarah Bettens zitten mee aan tafel rond de thema’s De betrokken burger en Wendbaar werkbaar werk.

Donderdag: De politieke rondkring

Een rondkring, waarbij mensen in een cirkel elkaars goede eigenschappen benoemen, is dat ook een goed idee in de Vlaamse politiek? Participatie–expert Stef Steyaert test het uit met John Crombez, Wouter Beke, Meyrem Almaci, Gwedolyn Rutten en Sander Loones. Michael Van Peel werpt zijn licht op de ideale staat en Bent Van Looy kijkt, luistert en maakt muziek. Journaliste Tine Hens, hoogleraar Kern-en stralingsfysica Nathal Severijns en Michael Van Peel discussiëren mee over de thema’s Stroom voor morgen en Reset het rijk.

Vrijdag: Brussel met een rolstoel

Film en televisieregisseur Nathalie Basteyns, kwam door MS in een rolstoel terecht. Zij ijvert voor een betere infrastructuur voor rolstoelgebruikers. Maar hoe toegankelijk is de binnenstad van Brussel? Brussels schepen Els Ampe test het uit.

MNM-presentatrice Ann Reymen, Nathalie Basteyns, hoogleraar Hendrik Vos en community manager Camille Pollie praten over de thema’s Patient zonder paperassen en Voluit voor de fiets.Birdy sluit de werkweek muzikaal af.

Weekend: BEL10 Brusselt

In het weekend zet BEL10 volop in op de hoofdstad met “BEL10 Brusselt”. Met tal van evenementen, activiteiten wil BEL10 Brussel opnieuw op de kaart zetten. Luisteraars kunnen deelnemen aan wandelingen, fietstochten, …

Lode Roels en Danira Boukhriss Terkessidis zitten aan tafel met Brussels minister Guy Vanhengel, Vlaamse Bouwmeester en Brussels architect Leo Van Broeck, landschapsarchitect Bas Smets en auteur Lize Spit. Bazart brengt Goud en Chaos.

Op zondag gaat Friedl' met Touché live vanuit de Kunstberg. Haar praatgast is N-VA-kopstuk Bart De Wever. Pieter Embrechts zorgt voor muziek.

Maandagochtend 26 september, de dag van de Septemberverklaring, maakt Martine Tanghe de tien meest haalbare ideeën bekend, die resulteren uit een enquête van iVOX. Tussen 9 en 10 uur zal Linda De Win onze “alternatieve regeringsverklaring“ officieel overhandigen aan Minister-President Geert Bourgeois.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over