© Nick Legrand

Op vrijdag 18 september werd een Puurse weide omgetoverd tot een festivalterrein, waarop het driedaagse festival Pukema Rock plaats vond. Ook op deze eenentwintigste editie sierden enkele topnamen de affiche. Zo konden we onder andere op de Mainstage genieten van Selah Sue, The Clement Peerens Explosition, Triggerfinger en als absolute topper Novastar. Les Truttes kregen en grepen de kans om deze eerste avond is volle feeststemming af te sluiten.

Festivalgangers die niet zo van rock hielden, konden hun heil zoeken in de Studio Vedett, waar fantatische DJ’s hun opwachting maakten. In deze tent stonden onder andere het Belgisch duo Geht’s Noch?, Les Petits Pilous en Philippe Zdar (één van de twee helften van Cassius). Partyharders deed de elektrotent als laatste knallen.

De groep Ice on Mars, een Puurse alternatieve rockband, kreeg de eer om deze editie te openen. Ze deden hierbij meteen de grondvesten van de Mainstage daveren met hun loeiharde muziek. Onder het nog niet zo talrijk opgekomen publiek, bleek duidelijk een trouwe schare fans te zitten van deze vijfkoppige band. Helaas kon niet iedereen zich vinden in deze muziek.

Selah Sue kon het talrijke publiek meer bekoren. Solo en kwetsbaar wist ze het publiek te boeien met mooie muziek over herkenbare thema’s zoals liefde en angst. De massa kon dit erg appreciëren en liet zich meeslepen door deze nog erg jonge zangeres. Nummers geschreven voor “haar liefste mama” en haar (ex)-vriendje konden op erg veel bijval rekenen. De romantiek was dan ook nooit ver weg op het hoofdpodium. Op Pukema Rock kon ze op geslaagde wijze een punt zetten achter haar enorm goed gevulde festivalzomer.

The Clement Peerens Explosition, of kortweg CPeX, kreeg het publiek zover om luidkeels mee te brullen met “de Sylvain”, “de Clement”, en “den Dave”. Het hoge showgehalte en de grappige ‘simpele’ teksten van CPeX blijven na al die jaren nog steeds aanslaan. Het was meer dan duidelijk dat deze drie getalenteerde muzikanten zich ook echt aan het amuseren waren. Dat enthousiasme sloeg over op het publiek, want het was de allereerste keer dat iedereen volluit uit hun dak ging.
Na CPeX was het de beurt aan Triggerfinger. Stevige rock van Belgische bodem. De mannen van Triggerfinger hebben een stevig gevuld festivalseizoen achter de rug, maar op Pukema Rock stonden ze behoorlijk fris op het podium. Ruben Block, zanger/gitarist van de groep bewees nog maar eens een echt podiumbeest te zijn. Hij sprong rond op het podium, gooide zijn hoofd in zijn nek en rockte zoals het hoort: keihard en ongecompliceerd. Van tijd tot tijd liet hij het publiek meebrullen en dit werd ten zeerste geapprecieerd. Dit was tevens het laatste festivaloptreden van de groep vooraleer ze in de studio duiken voor hun nieuwe cd. Als ze op dit elan doorgaan, belooft dit weer een knaller van een plaat te worden. Eentje om naar uit de kijken.

Na Triggerfinger was Novastar aan de beurt, de absolute headliner van deze eerste festivaldag. Al snel werd duidelijk dat zanger Joost Zwegers zin had om het publiek te geven waarvoor het gekomen was: een spetterende ‘best of’ show. Hij trakteerde het publiek op nummers als ‘The Best is Yet To Come’, ‘Because’, ‘Rome’ en ‘Lost & Blown Away’. Bij ‘Mars Needs Woman’ en ‘When The Lights Go Down on The Broken Hearted’ werd het publiek muisstil en begonnen jonge koppeltjes spontaan met elkaar te dansen. Ook al maakt Joost Zwegers tijdens zijn optredens vaak een zenuwachtige indruk en huppelt hij van hot naar her, toch weet hij altijd een warme rust over te brengen en te vinden in zijn nummers.

Romantiek was ver te zoeken bij Les Truttes, de afsluiter van de avond. Gekleed in het rood stormden ze het podium op. Als ware superhelden met een spetterende show brachten ze het beste van zichzelf, en van anderen. De ene cover na de andere passeerden de revue. Hun covers, gaande van AC/DC tot Britney Spears, van Gala tot Coldplay, waren steeds overgoten met een dikke “discosaus”. Die saus werd gesmaakt door het publiek dat helemaal uit zijn dak ging bij dit optreden dat volledig “over the top” was.

Naast geweldige muziek, biedt dit gezellige eindezomer festival ook democratische prijzen. Op Pukema Rock vindt dus iedereen hetgeen hij zoekt. Zowel het alternatieve als het meer commerciële genre komen evenredig aan bod. Een echte aanrader voor diegenen die nog een laatste keer willen genieten van de festivalzomer. (Julie Oostvogels)

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: