Assi Azar, een van de vier presentatoren van het Eurovisiesongfestival 2019, doneert zijn presentatorsloon van 25.000 euro aan IGY. IGY (Isreal Gay Youth) is een Israëlische liefdadigheidsinstelling die het leven van LHBT+ -jongeren wil verbeteren. Het nieuws maakt Azar zelf bekend op Instagram: "IGY, de trotse jongerenorganisatie, is het tweede huis van mijn LHBT-zonen en -dochters in Israël. Hun enige manier om te bestaan is door donaties!"

“Assi Azar, een van Israëls meest geliefde televisiepersoonlijkheden, is een bekend voorstander van onze LHBT+ -rechten,” vertelt Jens Geerts, Eurovisiespecialist en bekend voorvechter van de LHBT+ gemeenschap in Europa, “Hij wordt door het magazine OUT genoemd als een van de honderd meest invloedrijke homoseksuele mensen ter wereld. Dat bewijst hij ook nu weer door zijn Eurovisiesalaris aan IGY te schenken. Zijn loon bedraagt maar liefst 105.000 shekels wat overeenkomt met een slordige 25.000 euro,” aldus Geerts.

Eerder raakte bekend dat IGY meer dan een miljoen shekels moet ophoesten om te blijven bestaan en zorg te kunnen dragen voor de LHBT+ -jeugd in Israël. Met het statement “Ik hou van je, IGY: grote engelen die kleine engelen helpen,” steekt Azar zijn waardering voor de LHBT+ -gemeenschap niet onder stoelen of banken. “Assi's vrijgevigheid geeft de organisatie zeker een duwtje in de rug. Om maar te zwijgen van de mooie promo en naamsbekendheid die IGY hierdoor wereldwijd krijgt. Assi heeft meer dan 700.000 volgers op Instagram. Als die volgers ook nog eens allemaal anderhalve euro schenken, heeft IGY haar budgetdoelstelling voor 2020 zeker met glans gehaald,” stelt Geerts.

Azars generositeit ligt in lijn met een lange traditie die de Israëlische Eurovisiegemeenschap verbindt met de controversiële LHBT+ -kwesties in het land. “De Israëlische Songfestivaloverwinning van transseksueel Dana International in 1998 was de aanleiding voor taboedoorbrekende gesprekken over acceptatie van transgendermannen en -vrouwen. Niet alleen in Israël maar in de hele wereld,” vertelt Geerts, “Ook de meest recente Songfestivalwinnares, Netta, sprak op de internationale LHBT+ -zender OUTtv herhaaldelijk over haar liefde en toewijding voor haar vele homoseksuele fans.”

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar op 14, 16 en 18 mei plaats in Tel Aviv, Israël. Assi Azar zal de presentatie van de drie shows voor zijn rekening nemen samen met topmodel Bar Refaeli, presentator Erez Tal en YouTube-ster Lucy Ayoub. België wordt op dinsdag 14 mei in de eerste halve finale vertegenwoordigd door de negentienjarige Eliot Vassamillet. Nederland treedt aan op donderdag 16 mei met de vierentwintigjarige Duncan Laurence.

*LHBT+ staat voor Lesbisch, Homo, Bi en Transgender. De "plus" is inclusief en heeft betrekking tot andere seksueel georiënteerde groepen zoals aseksueel, interseksueel, queer, questioning, etc.

Dit is hoe organisatie IGY zichzelf op haar website omschrijft:

"IGY heeft zichzelf ten doel gesteld LHBT+ -jongeren (tussen dertien en drieëntwintig jaar oud) te helpen om een betekenisvolle rol voor zichzelf in de samenleving te creëren en hen aan te moedigen deel te nemen aan het vormgeven van zowel hun lokale gemeenschappen als de Israëlische samenleving als geheel. Het werk van de organisatie op het gebied van onderwijs en sociale verandering omvat zowel LHBT+ als heteroseksuele jongeren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over