Guido Belcanto lanceert poëziewedstrijd van Cobra.be bij De Madammen

Naar aanleiding van Gedichtendag op donderdag 31 januari organiseert Cobra.be voor het derde jaar op rij een poëziewedstrijd. Thema dit jaar is muziek. Guido Belcanto, koning van het Vlaamse levenslied, lanceert op maandag 14 januari de wedstrijd bij De madammen op Radio 2. Op Gedichtendag maakt hij er ook de winnaar bekend.

Guido Belcanto heeft een melodie opgediept waarop hij zelf nog geen tekst geschreven heeft. Zijn oproep aan alle gelegenheidsdichters ligt voor de hand: schrijf een poëtische liedjestekst die gezongen kan worden op deze melodie. Teksten insturen kan vanaf maandag 14 januari om 11 uur.

Alle ingezonden teksten worden online gezet. De Cobra-bezoeker kan tot en met woensdagmiddag 30 januari zijn stem uitbrengen op zijn favoriete gedicht. Uit de tien gedichten met de meeste stemmen kiest Guido Belcanto als enig jurylid de winnaar. Guido Belcanto zal op Gedichtendag het lied met de winnende tekst live spelen bij De madammen.

Vorige edities
De twee vorige edities van Cobra’s poëziewedstrijd waren een groot succes met telkens ruim vijfhonderd ingestuurde gedichten. In 2011 werd de wedstrijd rond het thema De Nacht gewonnen door Louis Warlop, een 19-jarige student uit Kortrijk. Vitalski, de nachtburgemeester van Antwerpen, was toen de ambassadeur van de wedstrijd.

In 2012 was het thema van Gedichtendag Stroom. Uit de top vijf van populairste gedichten koos Cobra-ambassadrice Joke van Leeuwen toen voor het gedicht van Margot Van Dingenen, een studente van 21 jaar uit Aartselaar.

Guido Belcanto werd op 23 mei 1953 geboren als Guido Versmissen. In de jaren zeventig zet hij zijn eerste stappen in de muziekwereld. Met zijn groep Speedy King and his Feetwarmers bereikt hij in 1978 de finale van Humo's Rock Rally. Later richt hij de band The Gigolo's op.
In 1985 is Guido Belcanto als jonge belofte te gast bij Mike Verdrengh in het zomerprogramma Met Mike in zee. Vier jaar later brengt hij zijn eerste album uit, Op zoek naar Romantiek. Daar staan onder meer de singles Droevig is deze wereld en Op het zeildoek van de botsauto's. In 2011 bracht de Koning van het Vlaamse Levenslied zijn dertiende album uit: Een man als ik. Guido Belcanto gaf ook drie boeken uit met liedjesteksten, memoires en kortverhalen.

Meer dan twintig jaar na zijn doorbraak in Vlaanderen, valt nu ook Nederland voor Guido Belcanto. In 2011 tekende hij er een platencontract bij het hiphoplabel Top Notch.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: