© El Deseo

De Spaanse regisseur krijgt een European Achievement in World Cinema Award

Pedro Almodóvar krijgt van de European Film Academy een eervolle EUROPEAN ACHIEVEMENT IN WORLD CINEMA award voor zijn hele oeuvre. “Ik ben heel dankbaar dat ik deze award in ontvangst mag nemen. De European Film Academy is naar mij en mijn medewerkers altijd enorm genereus geweest”, zei Pedro Almodóvar toen hij het nieuws hoorde. “Met hen deel ik de vreugde van deze award. ”

Met een achtergrond in het onafhankelijke toneel, het maken van Super-!-films en underground tijdschriften waren de vroege films van Pedro Almodóvar de erfgenamen en getuigen van de gloednieuwe Spaanse democratie. Na anderhalf jaar filmen op 16mm startte hij zijn filmcarrière in 1980 met de no-budget film PEPI, LUCI, BOM, een samenwerkingsverband met cast en crew, allemaal debutante, behalve Carmen Maura.
In 1986 richtte hij samen met zijn broer Agustin de productiemaatschappij El Deseo S.A. op. Hun eerste project was LAW OF DESIRE. Sindsdien heft dit productiehuis alle films geproduceerd waarvoor Pedro het scenario schreef en de regie deed, en bovendien films van andere jonge regisseurs.

In 1988, bracht WOMEN ON THE VERGE OF A NERVOUS BREAKDOWN hem naast internationale erkenning ook de Best Young Film Award op de eerste editie van de European Film Awards. Sindsdien worden zijn films wereldwijd met groot succes ontvangen. Pedro Almodóvar heeft bijna iedere award die er bestaat gewonnen en zijn films hebben een belangrijke rol gespeld op de wijze waarop wij niet alleen kijken naar de Spaanse cinema maar ook naar die van Europa.

Pedro Almodóvar is eregast op de 26ste European Film Awards Ceremony op 7 december 2013 in Berlijn, live te volgen op www.europeanfilmawards.eu en op televisie op o.a. ARTE en HBO.

De European Film Awards 2013 worden uitgereikt door de European Film Academy e.V. en EFA Productions gGmbH met de steun van het FFA German Federal Film Board, the German State Lottery Berlin, the German State Minister for Culture and the Media, the MEDIA Programme of the EU, Medienboard Berlin-Brandenburg, Aveda, GLS, Hôtel Concorde Berlin, M·A·C, Mast-Jägermeister SE en ŠKODA AUTO Deutschland GmbH.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: