Peter Minnebo

Naar aanleiding van het albumrelease van de Nederlandse alternatieve rock-band Paceshifters op 6 oktober, doet Frontview een voorbeschouwing , samen met Paul Dokman. (Bass, Vocals)

De 3 koppige band bouwde reeds een stevige reputatie op in de UK en Europa. De band is ondertussen op kruissnelheid en vertoont geen enkel teken van kalmer aan doen. Het nieuwe album ‘Waiting to Derail’ klinkt dan ook veelbelovend, en nodigt uit om meer te willen horen.

Met een no-nonsense ingesteldheid, is de groep geëvolueerd tot een gepassioneerde, vrome new grunge rock band. Met een geluid dat menig luisteraar zal verwonderen, een groep voor diegenen die de ruigere kant van Nirvana zouden willen waarderen.

Waar vinden de Paceshifters hun oorsprong?

Seb (mijn jongere broer) en ik zijn in de zomer van 2008 de band begonnen met toen al de naam Paceshifters. De naam komt voort uit het feit dat we van verschillende soorten muziek houden van metal tot punk en rock en singer songwriters. En ja, met shifters in de naam betekent dat we met die naam elke kant op kunnen met de muziek als we dat willen. Na 5 jaar kwam Jesper de drummer bij onze band. We zijn dus al wel een tijdje bezig en hebben ons in Nederland kunnen ontwikkelen tot de band die we nu zijn. Maar nu is het de hoogste tijd is om over de grenzen te gaan en onze muziek aan een breder publiek te laten horen. Dus we zijn superblij en trots dat onze plaat nu wereldwijd uit komt op Hassle Records.

Hoe moeten we het albumtitel interpreteren? De cover komt in ieder geval dreigend over.

Toen we het album af hadden en alle nummers naast elkaar beschouwden, kwamen we beetje bij beetje tot de conclusie dat er in elk nummer wel iets zit wat kan ontsporen. Of dat nou gedachtes, relaties of de wereld zelf is. Het is een beetje wachten tot alles uit de hand loopt. Vandaar de titel “Waiting to derail”. Overigens ook een heel goed nummer van de band Whiskey Town.

Wie ontwierp de cover?

De cover is ontworpen door een neef van ons, Pieter Frank de Jong (aka Peter Perch) Hij illustreert voornamelijk vissen, maar als je goed kijkt, zie je dat hij die er ook hier ingesneakt heeft.

Wat inspireert jullie ?

Ja eigenlijk van alles. Denk niet dat wij echt één bepaald ding hebben waar wij onze nummers over schrijven. Het is een beetje van alles wat. Denk ook dat je onze nummers op meerdere manier kan interpreteren. Dat maakt het extra mooi vind ik. Voor mij gaat een nummer misschien wel over iets heel anders dan waar iemand anders aan denkt. Maar dat is het mooie van muziek. Iedereen kan dat op zijn eigen manier invullen.

Waar werd het album opgenomen ?

Het album is opgenomen in “The Bubble” studio in Austin Texas door Chris Frencie Smith. We zijn vorig jaar augustus een maand die kant opgegaan om het album op te nemen. Het was goed om even weg te zijn uit ons dagelijkse leventje en ons volledig te kunnen richten op de plaat. Diep in te gaan op de emoties die bij de nummers horen en de live energie vast te leggen.

Hoe kom je tot de definitieve keuze welk nummer als single uitkomt?

Persoonlijk houd ik mij er nooit zo mee bezig wat de single moet worden en of die eventueel op de radio kan komen. Vooral in Nederland word er toch veel niet al te beste muziek gedraaid op de radio en met een rocknummer heb je weinig kans dat ie gedraaid wordt op de radio. Dus we doen lekker wat we zelf willen.

Zijn er al favoriete nummers bij die jullie zeer graag live spelen?

Denk dat live, de een beetje spacey nummers (Yearning Desire, Cut n Run) het best tot zijn recht komen. Wij nemen altijd onze geluidsman Bjorn (de Geluidtenant) mee en vooral in die nummers hoor je dat hij eigenlijk een soort 4e band lid is. Het liefst spelen we ook geen shows zonder hem omdat hij echt een toegevoegde waarde is aan de show.

Jullie speelden reeds op Pinkpop.

Pinkpop was tof, maar niet perse onze tofste show. Denk ook dat onze muziek wel iets beter tot zijn recht komt in een zaal, maar misschien komt dat ook omdat ik dat vetter vind. Wat intiemer en vaak ook beter geluid. Ik kan zelf ook zoveel meer genieten van een band in een klein zaaltje dan op een festival.

Hebben jullie uit een aantal nummers moeten kiezen voor dit album, met andere woorden, zijn er nog onuitgebrachte nummers in de lade blijven liggen, voor een volgend album?

Ja, we hadden denk ik, een stuk of 30/40 nummers geschreven voor deze plaat. Dus er zijn er genoeg weg gegooid. Maar voor de volgende, beginnen we weer nanaf nul en schrijven we er vast weer wat te veel. Het is altijd goed om te kunnen kiezen, al is dat soms best moeilijk.

Er staan de komende maanden heel wat optredens gepland als voorprogramma van Frank Lero, zijn er al specifieke locaties, zalen waar jullie naar uitkijken? (DE en UK)

Niet echt speciale locaties, maar kijk er wel naar uit om een maand lang bijna elke dag te spelen. Denk dat dit is waar wij als band lang voor gewerkt hebben en wij zien dit ook als de perfecte kans om ons aan het buitenlandse publiek te presenteren. Qua timing is het perfect ,aangezien onze plaat 6 oktober midden in de tour is uitgekomen.

Hoe is het om met andere artiesten samen te werken? (Frank Lero, Dave Hause and the Mermaid, the homeless Gospel Choir, Deep Purple in de Heineken Music Hall,....)

Dat verschilt heel erg. Sommige bands zijn heel erg op hun privacy wat ik overigens heel goed snap. Maar deze tour is tot nu toe super chill, iedereen is heel vriendelijk en aardig. Ben zelf nooit zo'n prater maar dit is een mooie groep bij elkaar. Wij vinden de andere bands tof en de andere bands ons ook, daardoor heb je meteen wederzijds respect. Als je iemand anders zijn kunst vet vind heb je meteen een klik.

Zien we jullie misschien volgende zomer terug op één van de vele Belgische festivals?

Dat zou mooi zijn. Een festival is een beetje het zelfde als een sporttour. Er staan sowieso veel mensen die misschien niet altijd voor jou komen, maar het is de kunst die ook te overtuigen, zodat ze de volgende keer wel voor jou naar een show of festival komen. Dus als wij volgend jaar op 1 van jullie festivals mogen spelen, dan zullen wij alles geven om die tent of het veld plat te spelen.

Tot op Belgisch grondgebied dan!

http://www.paceshifters.com/
https://www.facebook.com/PACESHIFTERS/
https://twitter.com/paceshifters
https://www.instagram.com/paceshifters/

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Praktische informatie

Meer over