December is cadeautjestijd. Klara heeft vier nieuwe Klara-cd’s uitgebracht: een nieuwe editie van ‘Cara Klara’ en drie eigen Klara-cd’s. Ontdek ze deze maand bij Klara. En nog tot eind december hebt u tijd om gebruik te maken van de vele kortingbonnen die aan de Klara Muziekprijzen zijn verbonden.

De Fragilitate. Piae Cantiones.
Finland heeft maar één collectie met oude muziek, de beroemde ‘Piae Cantiones’ uit 1582. De bundel weerspiegelt de rijke muzikale erfenis uit het middeleeuwse Europa. Zefiro Torna voert deze prachtige kerstliederen, vrome hymnen en studentenliederen uit met een 15e en 16e-eeuws instrumentarium en schakelt ook het kinderkoor van de Antwerpse kathedraal in. De charmante en discrete klank van de kantele van Timo Väänänen zorgt voor een link naar de Finse volksmuziek. De cd werd vorige maand bekroond door het Franse muziekmaandblad Diapason met een ‘Diapason d’Or’.

Flemish Connection VII
August De Boeck - Orchestral Works

Met de korte, kleurrijke en krachtige ‘Dahomese Rapsodie’ uit 1894 veroverde August De Boeck meteen een vooraanstaande plaats onder de Belgische componisten van de eerste helft van de twintigste eeuw. Bijna veertig jaar later schreef hij zijn verstilde ‘Nocturne’. Tussen beide meesterwerken in componeerde De Boeck opera’s waaronder ‘De Rijndwergen’, kamermuziek, liederen en het hoogst persoonlijke en ongemeen lyrische ‘Concerto voor viool’ dat pas na zijn dood voor het eerst werd uitgevoerd.

Claude Debussy - En Blanc et Noir - Music for piano duet
Claude Debussy beschouwde zichzelf als “een componist die oude dingen op een nieuwe manier voorstelde”. En toch laat zijn pianomuziek de meest revolutionaire klanken en ongehoorde sonoriteiten voor dit instrument horen. Debussy’s transcriptie voor piano vierhandig van zijn eigen ‘La Mer’ verhoudt zich tot het origineel als een prachtig gedetailleerde zwart-witfoto tot een olieverfschildering. ‘En Blanc et Noir’ krijgt, net als de grisailles van Velasquez, zijn kleur en emotie door de meest subtiele pianodynamiek. Jan Michiels en Inge Spinette spelen deze werken op twee Steinway-piano’s uit de late 19e eeuw.

Cara Klara 4 - 2 cd’s
Cara Klara. Lieve Klara. Een vierde dubbel-cd met aangrijpende, ontroerende klassieke muziek. Net als bij de vorige edities een mix van klassieke evergreens en een paar verrassingen. Muziek die je met plezier (her)ontdekt en die je op gelijkaardige compilaties niet vindt. In uitmuntende uitvoeringen van Cecilia Bartoli, Angela Hewitt, Thomas Quasthoff, Dawn Upshaw, Walter Boeykens, Venice Baroque Orchestra, Vlaams Radio Koor, Luthomania en vele anderen.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: