L’ENNEMI, de nieuwe film van Stephan Streker met Jérémie Renier in de hoofdrol, komt in België uit op 26 januari 2022. De film werd grotendeels in Oostende gedraaid waar Jérémie Renier gezelschap kreeg van enkele Vlaamse acteurs.

De film is geschreven en geregisseerd door Stephan Streker en geproduceerd door Michaël Goldberg en Boris Van Gils. Stephan Streker is met L’ENNEMI aan zijn vierde film toe en maakte in 2016 een verpletterende indruk met zijn diepmenselijk familiedrama NOCES die genomineerd werd voor de César van beste buitenlandse film en de Ensor won voor beste Franstalige film. De film werd meermaals bekroond tijdens een prachtige reis doorheen internationale festivals. L’ENNEMI opende vorig jaar de Officiële Competitie van Film Fest Gent.

Synopsis :

Een beroemde politicus (Jérémie Renier) wordt beschuldigd van de moord op zijn vrouw (Alma Jodorowsky), die op een nacht dood werd aangetroffen in hun hotelkamer aan de Noordzee. Is hij schuldig of onschuldig? Niemand weet het. En hijzelf misschien ook niet.

Stephan Streker koos ervoor om net als Noces een verhaal te vertellen dat los geïnspireerd is op een waargebeurd verhaal.

Streker Stephan: Ik heb de indruk dat je je onderwerp zelf niet kiest. Het is eerder het onderwerp dat jou kiest en zich opdringt. L’ennemi vertelt het verhaal van een politicus die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw te hebben vermoord. Niemand weet of hij schuldig of onschuldig is en toch heeft bijna iedereen een standpunt... Daar ben ik vanuit gegaan. Wat mij vanaf het begin opviel in de zaak, was dat iedereen een, vaak zeer uitgesproken, mening had over de schuld of onschuld van de hoofdpersoon in dit verhaal (het was 50/50), terwijl per definitie niemand getuige was van wat er werkelijk was gebeurd.

Waarom deze titel? Wie is L’ennemi?

Stephan Streker: L’ennemi moet worden opgevat als "de innerlijke vijand". Er zijn natuurlijk momenten waarbij we het slachtoffer zijn van anderen maar doorgaans zijn we het slachtoffer van onszelf. Heel vaak zijn we zelf onze grootste vijand.

L’ennemi is ook een film over België.

Stephan Streker: Misschien vooral een film over België. L’ennemi is een "zuiver Belgisch" verhaal, hoofzakelijk door zijn wendingen. Ik vond het belangrijk om die eigenheid te respecteren, want volgens mij bereiken we het universele door die particulariteit te bewaren. België is een uniek land waar ik van hou.

Louis Durieux wordt overwogen als Eerste Minister, maar spreekt geen woord Vlaams. Hij is een beroemdheid in het zuiden van het land, maar niemand kent hem in Vlaanderen. Er zitten vertaalfouten in de politierapporten, wanneer ze van het Vlaams naar het Frans overschakelen, een verbijsterend detail dat in de film zit, maar dat ook in het nieuwsbericht gebeurde. Het is een geschiedenis die zich alleen hier kon afspelen.

In bijrollen duiken ook een aantal bekende Vlaamse acteurs op.

Stephan Streker: Het personage dat zeven talen spreekt, heb ik wel speciaal voor Sam Louwyck geschreven. Ik stuurde hem het script en daarna vroeg hij me hoe ik wist dat hij zeven talen sprak, terwijl ik dit helemaal niet wist. Voilà, nog een gelukkig toeval. Ik wilde absoluut Peter Van den Begin in de film omdat hij een van de interessantste koppen heeft die ik ken. Je kan hem van alle mogelijke kanten filmen, het resultaat is altijd pure magie. Voor de rol van de rechter wou ik absoluut Bruno Vanden Broucke die ik in de K.V.S. gezien had in Missie van David Van Reybrouck. De rol van Jeroen Perceval is heel beperkt, maar toch ben ik blij dat ik deze veelzijdige acteur aan boord had.

L’ENNEMI kreeg een topcast bij elkaar van zowel Franstalig,- als Nederlandstalig acteertalent:

  • Jérémie Renier (La Promesse, Saint Laurent, Cloclo)
  • Alma Jodorowsky (The Serpent)
  • Emmanuelle Bercot (Mon roi, Polisse)
  • Félix Maritaud (120 battements par minutes)
  • Zacharie Chasseriaud (Noces, Hippocrate)
  • Sam Louwyck (Le monde nous appartient)
  • Peter Van den Begin (King Of The Belgians, The Barefoot Emperor, Studio Tarara)
  • Bruno Vanden Broucke (Trio, Safety First, Het Eiland)
  • Jeroen Perceval (Rundskop, D’Ardennen, Dealer)

L’ENNEMI is geproduceerd door Michaël Goldberg en Boris Van Gils voor Daylight Films en Formosa in coproductie met Bac Cinéma, RTBF (télévision belge), Proximus, Voo & Be Tv, Polaris Film, Libellule Production, A Private View en BNP Paris Bas Fortis Film Finance.
De film kwam tot stand met de hulp van van le Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Film Fund Luxembourg, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en met de steun van de Belgische Tax Shelter en van het MEDIA-programma van de Europese Unie.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: