Er zijn zo van die dagen dat alles mis lijkt te gaan. Zondag was zo een dag voor de theatergroep "willen is kunnen". Ze stelden hun nieuwe thriller voor in première in het gezelschap van pers en genodigden. Al hadden ze dat beter niet gedaan... Toen we de zaal binnenkwamen waren ze nog volop het decor aan het monteren. De hond, één van de personages was zoek, dus was er nog lichte paniek vlak voor de voorstelling. De voorzitter, die ook meespeelde in het stuk bleek dement en mocht bijgevolg geen speech geven. Na veel vijven en zessen begonnen ze eindelijk met spelen.

De eerste acteur die opkwam deed dat al niet onopgemerkt, nochtans speelde hij het lijk. Dat bleek achteraf dan ook de toon die gezet werd voor heel het stuk. Het één na het ander liep mis. Decorstukken vielen naar beneden, brandjes braken uit, acteurs kwamen te vroeg of te laat op, en zo kunnen we nog even doorgaan. De acteurs probeerden de kleine probleempjes telkens subtiel op te lossen en improviseerde erop los. Ook de technieker en de toneelmeesteres deden hun uiterste best om de schade te beperken. Maar tevergeefs, het stuk liep compleet uit de hand. Acteurs sloegen elkaar per ongeluk of expres bewusteloos, ze vergaten hun tekst of kenden hem niet omdat ze last minute als understudy werden ingezet. Het stuk was een compleet fiasco en zal bij die ene voorstelling blijven. Het decor werd volledig vernield, maar bij wonder vielen er geen doden en hadden de acteurs amper verwondingen.

Het stuk lijkt wel de flop van de eeuw maar is eigenlijk een subliem meesterwerk. "Stuk ongeluk" vertelt feitelijk het verhaal van acteurs die een stuk spelen maar waar tot hun grootste spijt alles misloopt. Herkenbaar voor vele acteurs, al hoop ik niet in die maten... Zeker voor de acteurs van De Komedie Compagnie die dat moeilijke stuk op zich namen. Technisch is dit een ongeloofelijk sterk stuk maar dus ook zwaar. Alles laten mislopen lijkt gemakkelijk, toch is dat niet zo. De timing en de "choreo" zijn ontzettend belangrijk en die zat gewoonweg perfect.

De cast had eigenlijk een dubbele rol. Ze speelden de cast van "willen is kunnen" en die speelden op hun beurt dan de thriller. Geen gemakkelijke opdracht die tot een goed einde werd gebracht. Het publiek lag dan ook vanaf de eerste scène plat van het lachen en is niet meer gestopt. Telkens als we dachten nu kan er niets meer misgaan, ging het toch nog een stapje verder. Constant werd je verrast waardoor het ook geen seconde saai werd. Er zat een uitstekende snelheid in het stuk waardoor alles elkaar zo snel opvolgden dat de mensen met moeite de tijd kregen om hun buikspieren te laten rusten. Een work-out van een kleine twee uur waar je ook nog eens gelukkig van wordt, wat wil een mens nog meer? Het theaterstuk werd laaiend enthousiast onthaald! en cast, crew en regisseur Stany Crets verdienen dan ook met verve een dikke pluim!

Heb je ook zin gekregen om naar stuk ongeluk te gaan zien? Wil je ook wel eens goed lachen? Dan zoudn me haasten want de tickets vliegen de deur uit! Tot en met 21 mei kan je nog terecht in Theater Elckerlyc voor dit stuk.

Meer tickets en info op: www.elckerlyc.be of www.dekomediecompagnie.be

Cast: Sven De Ridder, Koen Van Impe, Tania Kloek, Kobe Van Herwegen, Sébastien De Smet, Jan Van Dyke, Britt Van der Borght, en Dirk Van Vooren.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: