Het veertiende studioalbum “Dig!!! Lazarus Dig!!!” ligt vanaf begin maart in de rekken. Voor de opnames van hun nieuwe album trok Nice Cave en de zijnen naar de befaamde Ark Studios in Richmond waar onder het toeziend oog van topproducer Nick Launey het nieuwe materiaal werd ingeblikt.

Al meteen vanaf nummer één wordt men goed wakker geschud. Het openingsnummer “Dig!!! Lazarus Dig!!!” wat tevens ook het titelnummer van de plaat is, is opzwepend genoeg om je warm te krijgen om verder te luisteren. Achteraf blijkt wel dat het de goede nummers zijn die wat krediet opbouwen voor de iets mindere die volgen.

In het rijtje van de mindere nummers vinden we er maar enkele terug. Vlak na elkaar draaien op nummer twee en drie Today’s lesson en Moonland. Minder goed, maar zeker geen slechte nummers. Vooral door het eerdere schitterende werk van Cave is dit net iets te middelmatig en ook iets minder alternatief getint. Voor de liefhebbers van alternatief volgt op nummer vier een werkelijk briljant nummer “Night of the lotus eaters”. Vanaf de eerste noten voel je de dreiging en het mysterie dat hierin schuilgaat.

Nummers die zeker nog wat aandacht verdienen zijn op nummer zes “We call upon the author to explain”. Dit nummer klinkt zo vlot, iets sneller dan de rest en in heel de plaat blijft de bass ook zinderen. Ook “Lie down here (& be my girl)” is een nummer dat de plaat een meerwaarde geeft, al is het iets wat we niet zo snel van Cave hadden verwacht. Het nummer neigt meer naar poprock en is lichtjes uptempo, maar menig persoon zal het moeilijk hebben om hier stil op te blijven staan.

Als laatste nog even “Jesus of the moon” vermelden. Klassiek werk van Cave, maar alweer een meer dan geslaagde ballad. Tegelijk ook brengt dit nummer wat rust en tijd tot bezinning tussen het gitaargeweld op “Dig!!! Lazarus Dig!!!”

Afsluitend kunnen we u nog vertellen dat het geheel zeker een schot in de roos is, en dat de liefhebbers van Nick Cave and the Bad Seeds zeker niet teleurgesteld zullen zijn bij aankoop hiervan. Voor de concertliefhebbers alvast volgende datum dubbel onderlijnd aanduiden. Op 1 mei staan ze op de planken in Vorst Nationaal. Tickets en info vind je hier

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: