Woensdag kwam de Nederlandse band XYP naar België voor een promotour doorheen Vlaanderen en dat naar aanleiding van de release van hun debuutalbum “Confessions” dat bij onze Noorderburen in de winkelrekken ligt. XYP bestaat uit Bart, Christon, Craig, Emma Tesni en Iris en zijn op dit moment razend populair in Nederland. Begin dit jaar scoorde ze reeds een nummer 1 hit met “Body to Body” en op dit moment staan ze in de bovenste regionen van de charts met hun 2de single “Confessions”. XYP maakte woensdag dan ook maar al te graag tijd voor een gesprekje met The Top of Music redactie.

Goedemiddag Bart, Christon, Craig, Emma Tesni en Iris. Jullie vormen samen de groep XYP ( engels uitgesproken). Jullie komen uit Engeland, Schotland, Wales en Nederland. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen
Bart: Wij hebben in juni vorig jaar audities gedaan in Nederland en Engeland, daar is een selectie uitgemaakt en daar zijn er een paar overgeblevenen. Daarna hebben we nog een auditie in Londen gedaan en daar is deze groep ,XYP, tot stand gekomen.

Nu leven jullie allemaal samen in een huis in Amsterdam. Ik kan mij voorstellen dat dit niet altijd even gemakkelijk is ofwel?
Iris: Nu er zijn natuurlijk altijd wel dingen die niet helemaal vlot verlopen. Maar in het algemeen kunnen we het heel goed met elkaar vinden. Zo proberen we op een optreden altijd zoveel mogelijk fun te maken samen en gaan we ook met z’n allen geregeld iets eten of een stapje in de wereld zetten of iets anders leuks. We hebben in ieder geval genoeg lol.

Ik neem aan dat er af en toe ook al iets fout loopt. Wat is zo het ergste dat jullie al hebben meegemaakt?
Iris: Dat gaat dan voornamelijk over de badkamer en dan meestal door Craig. Hij doet er namelijk nogal lang over, zo heeft hij iedere ochtend een half uur nodig in de badkamer in tegenstelling tot de vrouwen. Er zijn natuurlijk ook nog andere kleine dingetjes maar in het algemeen komen wij heel goed overeen met elkaar.

Bart:Wel wil ik zeggen dat Tesni en Iris samen een aparte badkamer hebben en dat ze dus eigenlijk geen recht van spreken hebben. (lacht)

Iris: En daar zijn wij heel blij mee.

Het samenwonen inspireert wel jullie creativiteit heb ik gelezen. Schrijven jullie dan zelf jullie songs?
Bart:Nu voor de eerste plaat hebben we niet alles zelf geschreven. Een week nadat we auditie hadden gedaan we in de Metropolis studio’s in Engeland hebben we daar met heel veel songwriters samen gezeten om nummers voor onze eerste plaat te schrijven. Op dit moment zijn we zelf heel druk bezig met nummers schrijven voor ons 2de album.

Het debuutalbum ligt intussen in de winkelrekken. Zijn jullie zelf 100% tevreden van het resultaat?
In koor: Meer dan 100% tevreden.

Het album kwam uit op vrijdag 13 april. Jullie zijn dus niet bijgelovig?
Bart: Nee, En in het Boeddhisme en Christendom is 13 een geluksgetal hé (lacht)

Jullie debuutsingle “Body to body” haalde in januari de eerste positie in de Nederlandse top 40. Dat moet jullie een ongelooflijk goed gevoel gegeven hebben?
Bart: Dat is waar, het was echt fantastisch. We hadden echt nooit durven dromen dat “Body to Body” zo hoog en lang in de hitlijsten bleef staan. Ja het is een enorm gelukwezen. Het was de kers op de .. slagroom. Of nee de slagroom op de taart.

Iris: De kerst op de taart

Bart: precies zo was het.

Nu Iris jij studeerde tot voor kort Facilty Management in den Haag. Ben je geslaagd of heb je het opgegeven?
Iris: Ik heb mijn diploma nog niet gehaald. Het is een richting waarbij je 4 jaar moet studeren en ik heb reeds de eerste 3 jaar voltooid. Maar ik ben zeker nog van plan om het af te maken ….. ooit.

Christon jij won dan weer studiebeurs voor een vervolg op de prestigieuze Berklee School of Music in de Verenigde Staten, je hebt deze laten schieten voor XYP. Geen schrik dat je hier ooit spijt van gaat krijgen dat je deze unieke kans hebt laten schieten?
Christon: Het zou kunnen. Maar ondertussen zijn we al een internationale popgroep nu we ook naar België komen. En ik heb het nu naar mijn zin dus ik denk niet dak ik hier ooit spijt van ga krijgen.

Bart: Je kan er altijd nog naartoe gaan he.

Christon: Nee dat niet meer, het was een “ one time offer”. Nee maar ik vind het hartstikke leuk hier, ik zal er geen spijt van krijgen.

Bart voor jou is XYP ook niet jou eerste muzikale project. Jij zat vroeger ook al in K-otic, wat heb jij eigenlijk in die tussenperiode gedaan?
Bart: Ik heb het in 2003 een paar maandjes rustig aangedaan. Nadien ben ik terug gaan studeren in Tilburg aan de Hoge Veen. Daar heb ik 3 jaar lang songwriting en management gestudeerd. Net zoals mijn opleiding voor k-Otic heb ik deze niet afgemaakt.

Iris: Klinkt leuk zo te zien (lacht)

Bart: Ik heb nog steeds geen diploma. Maar blijkbaar is dit in deze tijd geen vereiste meer. (lacht) . Maar ik wel 2 nummer 1 hits op mijn palmares hé.

Craig jij vierde onlangs Pasen in je thuisland Engeland. Hoe was het om terug bij je familie te zijn?
Craig: Het was intussen al een tijdje geleden, ik kan je zeggen dat het deugd gedaan heeft om mijn familie terug te zien en dat we goed gefeest hebben.

En de befaamde Cadbury’s Easter Eggs, hoe waren die?
Craig: (lacht) Ze waren alvast heel lekker (lacht)

Mogen we XYP deze zomer ook op verschillende Belgische podia verwachten?
Bart: Ja dat is alvast de bedoeling.

Craig: We hopen alvast op enkele Belgische podia te mogen staan. Ik zou zeer graag de reactie van het Belgische publiek weten en zien wat ze er van vinden.

Iris: We hopen snel terug te komen, het is de eerste dag dat we hier zijn en ik hoop dat we snel kunnen optreden over heel België.

Bart: We wachten nog op het telefoontje van Rock Werchter of een invitatie van jou. (lacht)

Tot slot. Zijn er al optredens gepland in België of nog niet?
Bart: Geen idee eigenlijk, We leven op het moment van dag tot dag en we zullen wel zien wat de toekomst brengt.

Bedankt alvast voor jullie komst naar België en hopelijk tot snel.

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: