Van 19 tot en met 24 december organiseert Studio Brussel voor de derde keer Music For Life: een bewustmakings- en geldinzamelingsactie voor een goed doel, een ‘stille ramp’ waar Het Rode Kruis zich voor inzet. Dit jaar is dat het vluchtelingenprobleem, meer bepaald de miljoenen moeders die met hun kinderen op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Het basisconcept van Music for Life is opnieuw een zes dagen durende radiomarathon vanuit Het Glazen Huis –deze keer in Gent - waarbij luisteraars geld bieden om hun favoriete plaat op de radio te horen. Het ingezamelde geld gaat naar het goede doel.

Music For Life speelt niet in op actuele of gemediatiseerde rampen maar zoekt bewust aandacht en steun voor structureel vergeten ellende in de wereld. Na de ‘vergeten’ drama’s van de landmijnen (2006) en het gebrek aan zuiver drinkwater (2007), staat de actie dit jaar in het teken van de moeders op de vlucht voor oorlog en geweld. Miljoenen moeders zonder dak boven hun hoofd, overal ter wereld, van Afghanistan over Afrika tot Colombia. Presentatrice Ayco Duyster reist als ambassadrice van het project naar Oeganda om ter plekke (de moeders in) de vluchtelingenkampen te bezoeken en verslag uit te brengen over hun precaire situatie.

Music For Life kadert in een gecoördineerd initiatief van de EBU (de vereniging van Europese openbare omroepen). De publieke Nederlandse radio 3fm lanceerde het concept in 2004. Dit jaar doet ook de Zweedse openbare radio (SR) mee. Het concept, het thema en de structurele samenwerking met het Rode Kruis zijn gemeenschappelijk voor de deelnemende omroepen.

Centraal in Music For Life staat Het Glazen Huis, een radiostudio annex leefruimte op een stadsplein. Drie presentatoren worden er voor zes dagen in opgesloten, zonder eten; ze drinken alleen maar sapjes. Door niet te eten demonstreren de presentatoren hun onvoorwaardelijk engagement. Het Glazen Huis staat dit jaar in Gent op ‘het Zuid’.

Na twee edities is Music For Life uitgegroeid tot één van de bekendste goede-doel-acties in Vlaanderen, met brede steun, sympathie en veel spontane acties en initiatieven. Vorig jaar bereikte de actie via Studio Brussel (radio), Eén (tv) en de website 3 op 5 Vlamingen. Daarmee was het initiatief hét media-event van het najaar. Dit jaar zal Music For Life ook permanent te volgen zijn op Eén+.

Rest nog één spannende vraag: welke drie presentatoren zitten dit jaar in Het Glazen Huis? Maar dát wordt pas later bekendgemaakt ….

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht: