Op de vraag wat hij graag wilt vertellen over zijn debuutplaat ‘Contrast’ antwoordt Milo Meskens spontaan: “Laat mij babbelen en ik hou je een week bezig, maar vraag me niet om te kiezen. Ik ben een Weegschaal en kiezen kan ik écht niet.”

Dat is ongetwijfeld lastig bij de bakker of op café, maar op muzikaal vlak doen wij er alvast ons voordeel mee. Met dank ook aan producer Jo Francken (Milow, Bart Peeters, School Is Cool), die maar liefst een vijfhonderdtal nummers reduceerde tot een mooi gevarieerd album.

Milo Meskens is nog geeneens halverwege de twintig, maar toch lijkt het alsof hij al decennia meedraait. En eigenlijk is dat ook zo. Al op zijn vierde beantwoordde hij de lokroep van de gitaar en dompelde hij zich onder in alle muziek die zijn pad kruiste. Van pop tot rock over blues en hiphop en weer terug.

Al die invloeden laat hij graag terugkomen in zijn muziek. “Mijn manier van muziek maken is heel pop, maar toch zit er altijd een randje aan”, vertelt Milo. “Ik kijk op naar artiesten als pakweg James Bay, die op zijn eerste plaat duidelijk de 60’s en 70’s laat doorschemeren in zijn popnummers, of Gary Clark Jr, die moeiteloos blues, rock en hiphop vermengt.”

Ed Sheeran? “Ja, bij hem hoor je natuurlijk heel sterk de invloed van hiphop doorschemeren. Ik vind het erg straf wat hij doet.”

Muziek is voor Milo altijd al meer geweest dan zomaar een tijdverdrijf. Zijn gitaar werd haast letterlijk een houvast tijdens de jaren waarin alles leek mis te lopen. “Back in school, no one seemed to give a shit / I wasn't cool, not even a little bit” zingt hij in ‘Twenty One’.

De enige vriend die hij aan het begin van het middelbaar maakte bleek later zodanig gebukt te gaan onder verdriet dat hij uit het leven stapte. Toen Milo die klap verwerkt had, kreeg hij de scheiding van zijn ouders te verduren en werd er kanker bij zijn vader vastgesteld.

De enige positieve constante was zijn gitaar. Met zijn nummers als therapie zocht Milo zijn eigen weg, met succes.

“In 2012 kwam een eerste droom uit, toen we met onze punkband London Bullet geselecteerd werden voor Humo’s Rock Rally. Een onbeschrijfelijk gevoel!” Later voegde hij daar nog deelnames aan toe als zichzelf en met zijn bluesrockgroep Black Tolex. In 2015 schopte Milo het tot in de finale van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel.

De echte doorbraak kwam er in 2016, toen zijn debuutsingle ‘Here With Me’ plots een radiohit werd in heel Europa. Ook de opvolgers ‘New Beginning’ en ‘Twenty One’ werden grijsgedraaid op de Europese radiostations en de pas gelanceerde single ‘Stone Cold Liar’ nam de afgelopen weken een vliegende start. Samen werden de nummers van Milo al bijna 4 miljoen keer gestreamd op Spotify.

En nu is er de debuutplaat ‘Contrast’. Waarop vrolijk klinkende nummers botsen met zwaardere teksten en Milo zijn popsongs naadloos verweeft met die invloeden uit de blues, rock en hiphop.

“Er waren verschillende albumtitels in de running”, vertelt Milo nog. “Maar allemaal verwezen ze naar contrast en dualiteit, het samenspel van tegenslag en hoop.” Die dualiteit speelt ook tussen de nummers onderling, in bijvoorbeeld het contrast tussen een bluesy song als ‘Time’ en de nieuwe single ‘Stone Cold Liar’, die hiphop onder zijn jas draagt.

Een song als ‘New Beginning’ klinkt dan weer erg vrolijk, maar gaat over falen en ondanks alles toch proberen verder te gaan. Tegenslag en hoop. Geen enkel nummer op ‘Contrast’ klinkt als het vorige en toch vormt het album een mooi geheel. Met de heel persoonlijke en toch herkenbare teksten van Milo als rode draad.

“Soms is het leven kut, maar uiteindelijk komt alles goed. We’ll make it in the end, dat gevoel” vat Milo het zelf samen. ‘Contrast’ staat vol songs waar bij elke luisterbeurt wel iets nieuws in te ontdekken valt, maar waar je evengoed complexloos van kan genieten als soundtrack bij je dag.

“De plaat is voor mij een mooie manier om het eerste hoofdstuk af te sluiten”, besluit Milo. “En een perfect begin voor het volgende.” Milo speelt dit voorjaar verschillende shows: Paradiso, Amsterdam (12.04), Ancienne Belgique, Brussel (25.04) en Het Depot, Leuven (16.05).

LIVE

  • 12.04 | Paradiso, Amsterdam
  • 25.04 | Ancienne Belgique, Brussels (UITVERKOCHT)
  • 16.05 | Het Depot, Leuven

Krijg het laatste FrontView Magazine nieuws in je Facebook nieuwsoverzicht:

Meer over